Lectures de carrer

Una de les principals apostes del curs. Vol naturalitzar la presència dels llibres en l’espai públic de la ciutat i integrar el teixit veïnal i social de la ciutat en la pràctica del foment de la lectura. Amb aquesta finalitat s’inicia el projecte Lectures de carrer en els barris del Poblenou i de Sant Antoni. Es tracta de 4 llibreries mòbils, dissenyades per oriolquadrada Studio i amb una capacitat de 120 llibres aproximadament. Les llibreries estaran accessibles als ciutadans en diferents franges horàries segons la disponibilitat de les entitats que hi participen.

Les llibreries mòbils seran espais de lliure accés als llibres, on els ciutadans trobaran uns consells d’ús per tal de regular els circuits d’entrada i sortida dels mateixos, així com materials de difusió de les activitats de promoció de la lectura que organitzin les biblioteques de proximitat o les mateixes entitats.

Les entitats col·laboradores del projecte (Associació de veïns del Bogatell, Col·lectiu Superilla del Poblenou, Espai veïnal Calàbria 66, Associació de veïns de Sant Antoni i Sant Antoni Comerç) gestionaran aquestes 4 llibreries, tenint cura de la reposició dels llibres, vetllant pel seu ús i proposant la organització d’activitats al voltant del foment de la lectura que es programaran en els espais en els quals estaran ubicades les llibreries mòbils.

Aquestes llibreries estaran ubicades al Passatge Trullàs i a la plaça Dolors Piera del Poblenou, de manera provisional i fins que finalitzi les obres d’urbanització d’aquesta plaça la llibreria estarà situada al carrer Bolívia, enfront del Casal de barri de la Llacuna, i a la vorera del carrer de Calàbria 66 i la part perimetral del Mercat de Sant Antoni, a la cantonada dels carrers Comte d’Urgell i Tamarit.

Les llibreries estan construïdes amb xapes metàl·liques i amb garanties d’exposició al carrer. Estan formades per 4 lleixes per a la col·locació de llibres i una prestatgeria inclinada per exposició de material de difusió d’activitats dels espais que hi col·laboren i dels Serveis i programació de les biblioteques de proximitat.

En un dels laterals hi ha un sistema de pinces que permet penjar diferents informacions en suport paper i dinamitzar la llibreria, per exemple, amb recomanacions de llibres. La part superior del moble simula els plecs d’un llibre obert.

El llibres que hi haurà a les llibreries provenen de donatius privats i aportacions de llibres en de les biblioteques de Barcelona. Aquests llibres estaran a lliure disposició de la gent. S’ha treballat un document amb uns consells d’ús (que no normativa) per intentar regular els fluxos de llibres.