Premis literaris atorgats a Barcelona

A Barcelona cada any es convoquen i es lliuren un gran nombre de premis literaris, culturals i editorials que reconeixen obres poètiques, de narrativa o teatrals, així com traduccions, editorials, llibreries o personalitats que ajuden a consolidar, potenciar i donar a conèixer la literatura i la cultura de casa nostra i d’arreu del món.

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
Andrés Salom

Els Premis Literaris Andrés Salom, de la revista Ágora-Papeles de Arte Gramático, incorporen la modalitat de poesia (en espanyol i en català) per commemorar el 25è aniversari de la seva fundació, el febrer de 1998. El nom dels Premis recorda el poeta i flamencòleg Andrés Salom, mallorquí afincat a Múrcia, qui va ser un dels fundadors i membres de la revista i de l'Associació literària Taller d'Art Gramàtic. 

 

Adreça per a enviar obres o per consultar les bases: agoradeartegramatico@gmail.com

Premis 42

Els premis del 42 són els premis del Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona i estan destinats a destacar les millors obres de gèneres fantàstics de l’any anterior. Lluny de servir per lluir o figurar, el palmarès dels premis 42 està pensat com a prescripció destacada del festival, per això confiem que aquests títols i aquestes persones triades per dos jurats independents i especialitzats s’acompanyin en els pròxims mesos de lectors i seguidors que ens facin i els facin confiança.

A
ÁNGEL CRESPO DE TRADUCCIÓ EN CASTELLÀ

Organitzat per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, pel Centro Español de Derechos Reprográficos i pel Gremi d’Editors de Catalunya, el Premi Ángel Crespo s’atorga cada any a una obra de poesia, narrativa o teatre traduïda al castellà.

Guanyadors

APEL·LES MESTRES-DESTINO D’ÀLBUM IL·LUSTRAT

Amb la voluntat d’homenatjar l’escriptor, músic i dibuixant Apel·les Mestres (1854-1936) i de donar visibilitat i potenciar les obres que combinen text i il·lustració, l’editorial Destino concedeix, des del 1981, el Premi Destino Apel·les Mestres al millor àlbum il·lustrat.

Guanyadors

ATLÀNTIDA

Des del 1986, el Gremi d’Editors de Catalunya concedeix el Premi Atlàntida a una personalitat destacada per la seva tasca en el foment de la lectura i pel seu compromís amb la cultura. Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Javier Solana, José Manuel Blecua o Isabel Coixet han estat alguns els guanyadors en passades edicions.

B
BARCANOVA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL

Des de l’any 2002, el Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil s’atorga a obres originals i inèdites, escrites en llengua catalana i que vagin dirigides a joves i infants. El certamen està dividit en totes dues modalitats, infantil i juvenil, i l’han obtingut, entre d’altres, Xavier Bertran (2002), Maria Carme Roca (2005), Jordi Sierra i Fabra (2011), Miquel Pujadó (2012), Maria Mercè Roca (2012) o Joan Bustos (2015). 

Guanyadors

Més informació

INTERNACIONAL DE NOVEL·LA HISTÒRICA BARCINO

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica.

Més informació

C
CARLES RIBA DE POESIA

En record del poeta i traductor Carles Riba (1893-1959), des del 1959 s’atorga el Premi Carles Riba de Poesia a una obra poètica en llengua catalana, original i inèdita. El guardó està convocat per Edicions Proa amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana. 

Guanyadors

CAVALL VERD

Des del 1984, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana concedeix els Premis Cavall Verd de poesia. Els premis Cavall Verd es divideixen en dues categories: el Premi Rafel Jaume, que premia la millor traducció poètica publicada en català, i el Premi Josep M. Llompart, que premia el millor llibre publicat de poesia en català.

Guanyadors

Més informació

CIUTAT DE BARCELONA

Convocats per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament, els Premis Ciutat de Barcelona tenen l’objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzades a la ciutat durant l’any anterior. Entre les vint categories que conformen el certamen, de caràcter anual, hi ha les de “Literatura en llengua catalana”, “Literatura en Llengua castellana” i “Traducció en llengua catalana”.

Guanyadors