Biblioteques especialitzades

A Barcelona hi ha prop de dues-centes biblioteques que guarden documents i referències. Moltes de les novel·les que s’escriuen tenen la base o la inspiració en aquests arxius i centres de documentació, que permeten als escriptors crear situacions i trames en altres èpoques.

  • Biblioteca Nacional de Catalunya. Ubicada des del 1939 a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un edifici gòtic que data de 1401, la Biblioteca de Catalunya conserva un fons de més de tres milions d’exemplars entre manuscrits, llibres impresos, material gràfic, documents sonors, fotogràfics i audiovisuals, diaris i revistes. Inclou la col·lecció de llibres sobre el Quixot de Miguel de Cervantes més important del món, a la Sala Cervantina.

    Biblioteca de Catalunya

     

  • Biblioteca Pública Arús. Fundada el 1895 per un comerciant d’ultramarins amb unes inquietuds artístiques i intel·lectuals, Rossend Arús, que també va ser impulsor de les revistes La llumanera de Nova York o La luz, és una biblioteca especialitzada en la cultura i la societat dels segles xix i xx, amb col·leccions sobre moviment obrer, anarquisme i maçoneria.
    Altres biblios -Biblioteca Arús - Ramon Ojeda

 

  • Biblioteca Fundació Tàpies. Situada a l’edifici de l’antiga Editorial Montaner i Simón del carrer Aragó, és una biblioteca d’art contemporani que també recull bona part de l’obra d’Antoni Tàpies. Té uns 50.000 llibres, més de 500 publicacions periòdiques i 800 vídeos.
    Biblioteca Fundació Tàpies

 

  • Biblioteca Jacques Dupin Fundació Joan Miró. De forma octogonal, és una de les biblioteques amb millors vistes de la ciutat i més llum. El fons aplega una col·lecció bibliogràfica i audiovisual de l’art del segle xx. També consta de l’Arxiu, amb més de 10.000 documents entre dibuixos, maquetes i anotacions que va fer Joan Miró al llarg de la seva vida.
    Biblioteca Fundació Joan Miró -Pere Pratdesaba