Llibreries

Barcelona és una ciutat de llibreries. N’hi ha més de tres-centes: les noves, les de sempre, les de vell... L'ofici de llibreter és un dels més antics de la ciutat: les primeres cofradies daten del segle xv, i encara avui són un dels actors clau de la cadena del llibre. Es publiquen 500 títols cada setmana i per això és tan important la figura del llibreter com a prescriptor: ells destrien el gra de la palla i sovint fan la funció d’orientar-nos quan ens trobem perduts enmig de taules i prestatges plens de llibres. 

Consulta el Gremi de Llibreters per a més informació.

Llibreria - ©Pep Herrero

Des de 1936, cada diumenge al matí més de 15.000 persones visiten les parades de llibres de segona mà del voltant del mercat de Sant Antoni, el Dominical de Sant Antoni, on els més menuts intercanvien els primers cromos, contes o còmics, i els més grans adquireixen llibres de segona mà. Els orígens d’aquest mercat, una joia única al món, es remunten a la Fira de Bellcaire, els Encants Vells, una de les fires més antigues d’Europa. Tísner deia que “parlem molt de com fer sortir la cultura al carrer. El nostre mercat de llibres demostra com nosaltres fa temps que ho practiquem.”

Mercat de St Antoni - ©Pep Herrero

La ciutat té una bona xarxa de llibreries de vell, on es poden trobar llibres descatalogats, primeres edicions o tresors amagats. Cada any, el Gremi de Llibreters de Vell organitza la Fira del Llibre Antic i d’Ocasió al llarg del Passeig de Gràcia.

Cartell Fira Llibre Vell i d_Ocasió-Josep Moscardó

La literatura infantil i juvenil té un paper molt destacat en l’univers literari de la ciutat. A Barcelona hi ha una molt bona oferta de llibreries especialitzades on podem trobar llibres per a joves i petits i gaudir d’espais per passar una bona estona amb els més menuts. 

 • Abracadabra: Amb un enfocament obert i plural, Abracadabra és una llibreria que posa especial atenció en els llibres que estan fets des del rigor i la qualitat. La llibreria disposa d’una important secció internacional que conté obres en anglès, alemany, francès, italià, holandès i portuguès. També s’hi programen un gran nombre d’activitats infantils, presentacions de llibres i exposicions.

 • Casa Anita: Situada al barri de la Vila de Gràcia, Casa Anita és una llibreria especialitzada en àlbums il·lustrats per a petits i grans on es prioritza la qualitat literària més enllà dels èxits editorials de cada moment. Des de Casa Anita s’organitzen, entre d’altres activitats, tallers de formació per a escoles, docents, pares i mares, així com tallers d’estiu de creació artística i literària per a nens i adults. Cada Sant Jordi organitza la Trobada d’il·lustradors de Gràcia al Pla de Salmerón, durant la qual els il·lustradors signen i dibuixen llibres.

 • Al·lots: Ubicada al carrer del Consell de Cent, en ple barri de l’Eixample, des de 2012, la llibreria Al·lots ofereix una àmplia oferta d’activitats per a tota la família, que van des de presentacions de llibres i tertúlies sobre literatura per a nens i joves fins a activitats escolars o el club de lectura que s’hi reuneix mensualment.

 • La Petita: La llibreria La Petita del barri del Poblenou ofereix un catàleg important i acurat de llibres infantils i juvenils, així com un espai de lectura i entreteniment per als més petits. Des de La Petita també s’organitza una intensa activitat literària que inclou cicles de lectura per a joves i conta-contes per a nens i nadons.

 • Luz de Lula: A la llibreria infantil i juvenil Luz de Lula, a Gràcia, cada setmana s’hi realitzen grups de lectura, contacontes i tallers de manualitats encarats a l’entreteniment, al foment de l’hàbit de la lectura entre els més petits i a l’estimulació de la seva expressivitat i creativitat. La llibreria també ofereix la possibilitat de celebrar aniversaris de nens i nenes a partir dels quatre anys d’edat.

 • La caixa d’eines: En funcionament des de l’any 2007, La caixa d’eines és una llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil, còmic i narrativa. També és un punt de trobada per a petits i grans on s’hi fan múltiples activitats relacionades amb els llibres; des d’activitats infantils com ara contacontes i tallers de manualitats fins a clubs de lectura per a un públic de totes les edats.

Llibreries infantils i juvenils - ©Pep Herrero

Podem trobar diferents mapes de llibreries de Barcelona:

 

Taller d’escriptura creativa Fuentetaja (en castellà)

En col·laboració amb la llibreria Laie, on s’imparteixen els cursos, el Taller d’escriptura creativa Fuentetaja proporciona les eines necessàries per trobar el propi camí alhora d’emprendre l’apassionant viatge de la creació literària. Aquest taller d’escriptura ofereix cursos anuals de novel·la, poesia, narrativa per a joves o microrelats.

Més informació

 

 

Les llibreries de Barcelona s'estan convertint, cada vegada més, en centres culturals que programen cursos de literatura i de pensament, alguns impartits per escriptors, d'altres per experts:

 • Laie: A la seu de Pau Claris s'imparteixen, a més dels cursos d'escriptura creativa Fuentetaja, alguns cursos sobre literatura universal i sobre filosofia.
 • La Central: una de les llibreries deganes de la ciutat, fa uns quants anys que va engegar l'Acadèmia La Central, que imparteix nombrosíssims cursos a les 2 seus de la llibreria a Barcelona, Mallorca i Raval.
 • No Llegiu: aquesta llibreria del Poblenou té un pis dedicat a l'Escola de Lectura Creativa, on s'imparteixen més de XX cursos l'any, de 12 hores de durada, sobre els temes literaris més diversos. Consulteu-ne aquí la programació.
 • Documenta: aquesta llibreria de l'Eixample organitza cursos i cicles temàtics sobre literatura universal, clàssics i història de la ciutat.
 • +Bernat: en aquesta llibreria de Les Corts fa temps que hi imparteixen classes els professors de la Universidad Clandestina: Ignacio Echevarría, José María Micó, Gonzalo Torné, Andreu Jaume o Raffaele Pinto, entre d'altres.