Altres festivals literaris

Barcelona té una programació literària viva i constant que es reflecteix en una gran quantitat de fires i festivals. Cada any, els carrers, locals i recintes de la ciutat s’omplen de Literatura, entesa en el sentit més ampli de la paraula. Hi ha un gran ventall de trobades i esdeveniments que promouen i difonen gèneres tan diversos com ara la novel·la històrica, la poesia, l’edició, la literatura infantil i juvenil, el còmic i el manga, la novel·la negra o el llibre il·lustrat.

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
4
42 Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona

La tecnologia, el canvi climàtic, la pandèmia. Les transformacions socials, les revolucions afectives, les crisis econòmiques. Els somnis i els malsons, els monstres més amagats, la màgia de les bones històries ben explicades.

El poder immens de la imaginació. 

El segle XXI no té una realitat. En té moltes. I calen nous instruments per explicar-les. Pots consultar les novetats del festival aquí.

 

A
Arts Libris

Arts Libris. Abril. Arts Libris és la Fira Internacional de l’Edició Contemporània que se celebra a Barcelona des de 2010. Art, disseny i edició es fonen per donar forma a llibres d’artista, fotollibres i bibliofília contemporània. La fira és un punt de trobada entre editors, llibreters, galeristes, col·leccionistes i apassionats del llibre d’artista en general.

B
Barcelona Novel·la Històrica

Barcelona Novel·la Històrica. Novembre. La tardor literària està marcada per un dels festivals més joves de Barcelona, que fa una mirada al passat per intentar explicar el present. Des de 2013 es programen conferències, activitats i presentacions de llibres al voltant de la literatura i la història.
  

Barcelona Pensa

Barcelona Pensa. Novembre. Qui diu que la filosofia no és a l’abast de tothom? En una societat crítica i participativa, l’estudi de la realitat no pot estar destinat només a una minoria. Amb aquest esperit, el festival Barcelona Pensa, promogut per la Facultat de Filosofia de la UB, vol transmetre i apropar la filosofia a tots els ciutadans. Així, es duen a terme debats, xerrades o espectacles relacionats amb l’art de pensar, en espais tan diversos com restaurants, universitats o centres culturals.

Barcelona Poesia

Barcelona Poesia. Maig. Barcelona Poesia és el festival de poesia més antic de la ciutat, que se celebra des del 1985. S’hi reuneix tot el cabal creatiu d’un gènere que cada dia batega amb força a Barcelona. A diferents espais de la ciutat s’hi poden descobrir noves veus poètiques o bé gaudir de les novetats dels poetes ja consolidats, i ja són clàssics els vespres en racons diversos de Barcelona amb bones posades en escena amb els millors poetes.

BCNegra

BCNegra Febrer. Des del 2006, durant una setmana de febrer, Barcelona es torna més negra i criminal que mai. És un punt de trobada feliç entre autors i lectors de novel·la negra durant el qual s’atorga, a més, el Premi Pepe Carvalho a autors locals i internacionals de trajectòria reconeguda. (Podeu veure la llista de premiats aquí). 

D
Diàlegs de Sant Jordi

Diàlegs de Sant Jordi. Abril. Des de l'any 2017 aquesta trobada s'inicia amb el Pregó de la lectura al Saló de Cent i continua amb diferents diàlegs entre escriptors de fora i escriptors d’aquí, per apropar els autors i els lectors, els dos protagonistes del món del llibre. L’objectiu de Biblioteques de Barcelona i de Barcelona Ciutat de la Literatura és que aquest esdeveniment converteixi la setmana d’abans de Sant Jordi en una cita habitual al calendari i en un punt de trobada ineludible per als lectors de tot el món.

 
Dialegs Sant Jordi 17

 

F
Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern

Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern. Setembre-Octubre. Llibres de segona mà i llibres esgotats, rareses i tresors editorials... Aquelles peces bibliogràfiques que, en definitiva, busquem i no sabem on trobar, ens esperen cada any al Passeig de Gràcia de Barcelona. Organitzada pel Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, des de 1952 la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern posa al carrer els llibres antics.

H
Heliogàbal - Trimestres de poesia

Trimestres de poesia. Octubre-desembre. D’abril a juny i d’octubre a desembre, l’Heliogàbal, situat al barri de Gràcia, acull els Trimestres de poesia. Poetes, músics o artistes visuals es troben en aquest local emblemàtic per mostrar propostes poètiques diverses que poden anar des de recitals o concerts fins a presentacions de llibres o homenatges.

Horiginal

Horiginal. Setmanal. Situat al davant del MACBA, al carrer Ferlandina, 29, al centre de la ciutat, l’Horiginal és un restaurant on es pot gaudir de tapes, plats, vins i còctels. Cada dimecres a partir de les 20.30 h, però, en una sala que hi ha al fons del restaurant, passades unes cortines de vellut, se celebren recitals de poesia. És la programació estable de poesia més antiga de la ciutat, i hi han passat els poetes de més d’una generació.