ESCRIPTORS/ES I BARCELONA

Pots buscar aquí escriptors que han nascut a Barcelona o escriptors de tot el món que hi han viscut o passat temporades llargues. 

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
A
Mercedes ABAD
(Barcelona, 1965)

Narradora i dramaturga, és llicenciada en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i professora de tècniques narratives a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu barcelonès. És autora de llibres de relats com ara Ligeros libertinajes sabáticos (1986, premi La Sonrisa Vertical de narrativa eròtica), Soplando al viento (1995) o Media docena de robos y un par de mentiras (2009), i de les novel·les Sangre (2000) i El vecino de abajo (2007). També és traductora de Georges Simenon i adaptadora teatral.

Més informació

Sam ABRAMS
(Beckley, 1952)

Poeta, assagista i crític literari, és professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i codirector de la Setmana de la Poesia de Barcelona i del Festival Internacional de Poesia de Barcelona. Llicenciat en filologia hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona, viu a Catalunya des del 1970. És autor dels llibres de poesia Calculations..., de 1997; Into Footnotes All Their Lust (Tot el desig a peu de plana), del 2002; The weeping angel  (L’àngel que plora), del 2010, i d’assaigs com ara Llegir Maragall, ara (2010).

Més informació

Miquel ADAM
(Barcelona, 1979)

Editor de professió, ha treballat a diversos segells editorials com Edicions del 1984, LaBreu, Laertes i Ara Llibres. L'any 2015 va publicar el seu primer llibre de relats, Torero d'hivern

Més informació

Ignacio AGUSTÍ
(Lliçà de Vall, 1913 – Barcelona, 1974)

Escriptor i periodista, corresponsal de La Vanguardia a Suïssa, cofundador i director de la revista Destino i promotor del premi Nadal. La seva novel·la Mariona Rebull (1944) té com a escenari la Barcelona de principi de segle xx. 

Més informació

Joan AGUT
Barcelona, 1934 – Caldes de Montbui, 2011)

Escriptor, crític literari i editor a Bruguera, Edhasa i Thaessàlia. A La Via Làctia (2001) retrata el barri de Sants durant els anys de la postguerra. 

Més informació

Pep ALBANELL
(Vic, 1945)

Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, és autor de llibres de literatura infantil i juvenil, que signa amb el pseudònim de Joles Senell. El Barcelonauta (1977) és una novel·la situada a la Barcelona dels anys setanta. 

Més informació

Antonio ALTADILL
(Tortosa, 1828 – Barcelona, 1880)

Escriptor, periodista, dramaturg i activista polític, és autor de la novel·la de costums, en llengua castellana, Barcelona y sus misterios (1860). L’obra, ambientada a la capital catalana, assoleix un gran èxit a l’època i posteriorment es trasllada al cinema. 

Més informació

Joan AMADES
(Barcelona 1890-1959)

Sense ser ni un gran novel·lista ni poeta, aquest és un dels grans escriptors de Barcelona, un dels que més ha fet per al coneixement de les formes de vida urbanes anteriors a les guerres mundials. Etnòleg i cronista de gran amenitat és autor del Costumari català (1956), sobretot un llibre sobre Barcelona i el Barcelonès, així com l’Excursió llegendària pel pla de Barcelona, entre altres nombroses obres.

Més informació

 

Kiko AMAT
(Sant Boi, 1971)

Escriptor i col·laborador habitual a revistes i suplements culturals com ara Cultura/s, de La Vanguardia; Babelia, d’El País; Jot Down o Rockdelux, entre d’altres. Les seves novel·les El día que me vaya no se lo diré a nadie (2003) i Eres el mejor, Cienfuegos (2012) tenen Barcelona com a teló de fons.

Més informació

Rafael d’AMAT i CORTADA (Baró de Maldà)
(Barcelona, 1746 – 1819)

Probablement l’escriptor més prolífic i més desconegut de la literatura catalana fou un excel·lent i minuciós cronista de Barcelona. El seu dietari, començat als vint-i-tres anys amb el nom de Calaix de sastre, fou escrit durant més de cinquanta anys. Tota la vida barcelonina de finals del segle xviii i principis del xix queda reflectida en aquest impressionant testimoni. I, en especial, les zones rurals o semi rurals dels alentorns de Barcelona que avui són barris de ple dret de la gran ciutat o municipis adjacents com Sant Just Desvern o Sant Andreu o Horta.

Més informació