Gastronomia
Barcelona també durà la seva gastronomia a la FIL Guadalajara. El convidat d’honor és el responsable de portar un o una xef que dissenyi el menú del dinar inaugural, que se celebra el primer dia de la fira a l’Hotel Barceló.
Aquest esdeveniment, al qual assisteixen unes set-centes persones, és la trobada social més important de la FIL. A més a més, aquest xef elaborarà els menús del Festival Gastronòmic, un bufet que oferirà el restaurant Los Vitrales de l’Hotel Barceló durant els nou dies de fira i que presentarà una selecció de plats típics de la cuina barcelonina.
L’escollit per representar la ciutat és un cuiner que coneix molt bé la gastronomia catalana i que, alhora, domina la mexicana: Gerard Bellver és el xef i propietari del restaurant Jiribilla, al barri de Sant Antoni de Barcelona. Hi aposta per combinar el millor de les tradicions catalana i mexicana, amb productes d’alta qualitat i tècniques culinàries innovadores. Nascut a Barcelona, es va formar en restaurants de prestigi com el Tezka, l’Arzak i El Bulli. L’any 1995 es va traslladar a Mèxic i hi va viure durant 28 anys. Ha treballat com a cap de cuina de l’Ambaixada d’Espanya a Mèxic i al restaurant Biko (referent gastronòmic a l’Amèrica Llatina). L’any 2023 va tornar a Barcelona i hi va obrir el seu projecte propi, el restaurant Jiribilla.