Isabel Allende, guardonada amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

Isabel Allende, guardonada amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

L’escriptora Isabel Allende (Lima, Perú, 1942) ha estat reconeguda amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino que concedeix l’Ajuntament de Barcelona. El jurat n’ha destacat “la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure”, posant com a exemple el cop de Pinochet de l’11 de setembre de 1973, que la va empènyer a l’exili. “D’entre les coses que es va endur – esmenta el jurat del Premi -, va preservar un tresor intangible: la memòria d’on va néixer La casa de los espíritus. Nit rere nit, va anar transformant els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la Història”. Són també títols destacats de l’autora De amor y de sombra, Hija de la fortuna, Retrato en sepia, o Largo pétalo de mar, aquest darrer sobre el viatge transatlàntic que el poeta Pablo Neruda va organitzar a bord del Winnipeg per tal que 2.200 espanyols poguessin arribar a Xile per recuperar unes existències estroncades per la guerra civil. “Isabel Allende sent el que escriu. Setanta milions de lectors en tot el món ho saben”, conclou el jurat.

Allende va iniciar la seva carrera literària a través del periodisme a Xile i Veneçuela. L’any 1982, la seva primera novel·la, La casa los espíritus, es va convertir en un dels llibres mítics de la literatura llatinoamericana. Té 23 títols publicats i els seus llibres han estat traduïts a 42 llengües. El premi rebut se suma a la seixantena llarga de guardons que ja té, com el Nacional de Literatura de Xile o la Medalla de la Llibertat dels Estats Units.

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la setena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura.