La xarxa de refugis de Barcelona, en un llibre

dc., 31/05/2023 - 12:57

La xarxa de refugis de Barcelona, en un llibre

Els seus autors són Ana Sánchez i Xavier Domènech i es presentarà la tarda del 6 de juny a la sala d'actes de la Model.

L’Ajuntament de Barcelona publica 1.322. Una mirada fotogràfica als refugis antiaeris de Barcelona, una obra feta a quatre mans pel professor d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona Xavier Domènech i per la periodista i fotògrafa Ana Sánchez. Tots dos seran a la presentació del llibre, que tindrà lloc dimarts 6 de juny a les 18.30 h a la sala d’actes de la Model. També hi intervindran David Fernàndez, periodista, i Jaume Muñoz Jofre, director de Memòria, Història i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona.

La publicació ofereix 170 imatges inèdites dels refugis antiaeris de la Guerra Civil a Barcelona, que, entre el 1937 i el 1939, van salvar milers de vides. Refugis comunitaris, privats, de fàbriques col·lectivitzades, d’institucions republicanes i de dirigents polítics, com Juan Negrín o Lluís Companys, mostren una ciutat amagada a 10 metres sota terra.

Els refugis, model de resistència

Durant la Guerra Civil sobre Barcelona van caure més d’un milió de quilos de bombes, causant més de 2.700 morts i uns 7.000 ferits. Però la reacció de la ciutadania, com a model de resistència, supervivència i rebuig, va ser construir refugis antiaeris, amb l’objectiu de protegir-se dels bombardeigs. Es van fer a la ciutat 1.322 refugis, i ara formen part del nostre patrimoni i de la memòria col·lectiva, com a element, també, d’autoorganització popular.

Un cop acabada la guerra, els refugis van passar a l’oblit. “En un principi, alguns es van conservar pensant en l’intent franquista d’intervenir en la Segona Guerra Mundial al costat dels seus germans feixistes i nazis, mentre que d’altres van ser utilitzats com a espai de joc per infants supervivents o, fins i tot, van servir de primeres barraques a les famílies que arribaven a la ciutat. Finalment, la Barcelona desenvolupista va acabar per soterrar-los del tot. La recuperació de la seva memòria va arribar amb la nova etapa democràtica. I, de nou, la iniciativa del teixit social de la ciutat va ser clau en el procés. De fet, els refugis, com un fragment d’un passat present, parafrasejant Octavio Paz, són el testimoni insubornable de la història”, explica Xavier Domènech, coautor del llibre.

La presentació tindrà lloc a la Model perquè precisament allí, i fins al 31 de juliol, s’hi pot visitar l’exposició 1.322. Refugis antiaeris de Barcelona.

Més informació, en aquest enllaç.