Coneix les Ciutats de la Literatura

Bagdad, Ciutat de la Literatura

Bagdad és membre de la Xarxa des del 2015 a través de la Universitat de Mustsnsiriya, acull diversos teatre i museus, una biblioteca nacional per a adults i una per a infants, i més de trenta espais de lectura, conferències, convencions i simposis. El poeta iraquí del segle X Abu Al Tayeb Al Mutanabbi és un dels millors poetes àrabs de tots els temps i Jamil Sidqi al-Zahawi (1863–1936), Ma’ruf bin Abdul Ghani al Rusafi (1875–1945) i Muhammad Mahdi Al-Jawahiri (1899–1997) són els tres savis de la poesia moderna iraquí. 

 

Bucheon, Ciutat de la Literatura

La segona ciutat més gran de Corea del Sud, és una ciutat cultural situada entre Seül i Inchon, i té una població de 870.000 habitants. La seva tradició literària està estretament lligada a escriptors com ara Byun Yeongro i Chong Chi-yong, precursors del nou moviment poètic coreà i actius durant la primera meitat del segle xx. 

 

Cracòvia, Ciutat de la Literatura

Cracòvia va ser denominada Ciutat de la Literatura per la UNESCO el 2013. La ciutat és el bressol de la llengua i literatura poloneses, i ha donat llum a diversos autors amb premi Nobel de Literatura. A més, és seu de dos importantíssims festivals literaris i té algunes de les biblioteques i scriptoriums més bonics i valuosos del món, a banda d’un mercat editorial ben viu. 

 

Dublín, Ciutat de la Literatura

La UNESCO va declarar Dublín Ciutat de la Literatura el 20 de juliol de 2010. Tradicionalment Dublín s’associa amb James Joyce, però això no és tot: d’aquesta ciutat provenen, també, George Bernard Shaw, premi Nobel de Literatura; William Butler Yeats; Samuel Beckett i Seamus Heaney. A més, Dublín té el premi literari més ben dotat del món: el Premi Internacional de Literatura IMPAC. 

 

Dunedin, Ciutat de la Literatura

Dunedin es va convertir en la vuitena Ciutat de la Literatura el desembre de 2014, el mateix dia que Praga, Heidelberg i Granada. A Dunedin trobem les arrels ancestrals del poble Kāi Tahu, les rondalles del qual han anat teixint llegendes i històries al llarg dels segles. A més, la ciutat és seu del Centre del Llibre, un centre únic pel que fa a la història de la literatura, la impremta i la investigació sobre noves plataformes i models de publicació.

 

Durban, Ciutat de la Literatura

Durban, que es troba a la costa meridional del país i és considerada el port de Sud-àfrica, és la primera ciutat africana d’unir-se a la xarxa i té una població de vora 3.442.400 habitants. La ciutat portuària, punt d’accés al continent, és la ciutat més gran de KwaZulu-Natal. Al llarg de la seva història ha vist néixer nombrosos escriptors com ara Luthuli, el primer africà guanyador d’un Nobel, Alan Paton, Bessie Head, Gandhi, Mandela i Dhlomo.


Edimburg, Ciutat de la Literatura

Edimburg va ser la primera ciutat declarada Ciutat de la Literatura per la UNESCO, el 2004, any en què es va crear la Fundació Edimburg Ciutat de la Literatura UNESCO amb l’objectiu de promoure, a través de la creativitat, un plantejament obert de la literatura tant d’Edimburg com de la resta del món. Edimburg, gràcies al seu ric patrimoni literari, que s’estén des dels genis de la Il·lustració fins als seus aclamats escriptors contemporanis, és una ciutat literària màgica.

 

Granada, Ciutat de la Literatura

Granada va esdevenir Ciutat de la Literatura el desembre de 2014. Des de fa segles, la ciutat és un centre literari vital i allotja un dels poemes de pedra més importants, l’Alhambra, així com també el Centre Federico García Lorca. Cada any acudeixen al Festival Internacional de poesia de Granada més de 10.000 persones, i la ciutat ha acollit durant anys el Hay Festival.

 

Heidelberg, Ciutat de la Literatura

Heidelberg va ser declarada Ciutat de la Literatura el 2014, juntament amb Dunedin, Praga i Granada. A la ciutat hi trobem la universitat més antiga d’Alemanya, l’Institut de Traducció i Interpretació, el còdex Manesse —un manuscrit amb il·lustracions precioses que conté poesia medieval alemanya—, cinquanta editorials i el Centre d’Indústries Creatives, que vetlla perquè encara se n’hi estableixin més.

 

 

Iowa, Ciutat de la Literatura

Iowa, designada Ciutat de la Literatura el 2008, va crear l’anomenat Taller d’Escriptura d’Iowa, el primer programa d’estudis de postgrau d’escriptura creativa, que va establir un precedent per a l’ensenyament d’aquesta disciplina arreu del món. Des de 1955 n’han sortit 25 autors guanyadors del premi literari Pulitzer.

 

Lillehammer, Ciutat de la Literatura

Lillehammer és la capital del comtat d’Oppland, Noruega, i té una població de 27.000 habitants. Al segle xix es va convertir en punt de trobada de pintors i escriptors, entre els quals trobem premis Nobel de Literatura com ara Bjørnstjerne Bjørnson i Sigrid Undset.

 

Ljubljana, Ciutat de la Literatura

Capital de Eslovènia, Ljubljana és membre de la Xarxa de ciutats de la literatura des del 2015 a través del departament de cultura de la ciutat. Té una vida literària molt activa, plena de festivals i activitats. Amb una població de 283,000 habitants i una cultura de música i arts. La ciutat acull més de 10.000 events culturals, des d'actuacions musicals, teatrals de prestigi fins a esdeveniments alternatius i d'avantguarda. Ljubljana és coneguda per la seva cultura unversitària, els seus espais verds, el Parc Tívoli i molts museus. 

 

Lviv, Ciutat de la Literatura

Cor i capital de la regió històrica de Galizia, plena de ressonàncies literàries, és avui un dels centres culturals més importants d'Ucraïna, amb una xarxa important de Biblioteques Públiques. Bressol d'alguns grandíssims escriptors, com Stansilaw Lem, va ser designada Ciutat UNESCO de la Literatura l'any 2015.

 

Manchester, Ciutat de la Literatura

Entre les seves innovacions destaquen la primera biblioteca pública gratuïta del Regne Unit, el naixement del moviment cooperatiu i el recent descobriment del grafè. Amb una població de 540.000 habitants, Manchester és una ciutat diversa on conviuen 91 grups ètnics i 200 llengües.

 

Melbourne, Ciutat de la Literatura

El 2008, Melbourne, ciutat australiana, va ser designada la segona Ciutat de la Literatura. Melbourne té el teixit editorial més important del continent, i quatre festivals literaris: el Festival dels Escriptors de Melbourne, el Festival de Poesia Overload, els Seminaris d’Innovació Alfred Deakin i el Festival d’Autors Emergents. Melbourne és la ciutat australiana amb més afluència de biblioteques i també allotja l’excel·lent centre literari The Wheeler Centre.

 

Milà, Ciutat de la Literatura

Una de les ciutats amb més estil d'Europa, Milà acull moltes editorials, algunes de les quals tenen molta importància histórica. Va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO l'any 2017. 

 

Montevideo, Ciutat de la Literatura

Com a capital d'Uruguay i amb una població de 1.319.000 habitants, gairebé la meitat de la població del país. El seu port industrial i el seu barri de negocis històric es combinen amb una rica vida cultural: els carrers bullen amb música, teatre i art, per crear l'única Ciutat de la Literatura a Amèrica del Sud. Escriptors com José Enrique Rodó, Carlos Vaz Ferreira i el gran Felisberto Hernández han precedit a d'altres com Juan Carlos Onetti, Antonio Larreta o Eduardo Galeano. va ser designada Ciutat de la Literatura per la UNESCO el 2015.


Norwich, Ciutat de la Literatura

El maig del 2012, Norwich es va convertir en la primera Ciutat de la Literatura del Regne Unit. Els escriptors de Norwich han canviat el món. L’assaig El sentit comú, de Thomas Paine, va influir en la Revolució Americana, i el 1395 Juliana de Norwich es va convertir en la primera dona que va escriure un llibre. Norwich va ser la primera Ciutat Refugi d’Escriptors Perseguits del Regne Unit i és membre fundadora d’ICORN (Xarxa Internacional de Ciutats Refugi). Amb el 5 % del sector editorial del Regne Unit i seu del nou Centre d’Escriptura Internacional, Norwich continua sent un laboratori d’excel·lència literària.

 

 

Nottingham, Ciutat de la Literatura

Situada a Nottinghamshire, Nottingham és coneguda pel seu famós heroi, Robin Hood, i per herois literaris nacionals com Lord Byron i DH Lawrence. La ciutat acull una comunitat literària molt diversa, amb organitzacions literàries que incloeun el DH Lawrence Heritage, Nottingham Writers’ Studio i el Teatre de Nottingham i el seu festival literari, el Nottingham Festival of Words. va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO el 2015.

 

Óbidos, Ciutat de la Literatura

Aquest petit poble, no gaire lluny de Lisboa, és uno dels indrets més màgics per la gent que estima els llibres, ja que està farcit de tot tipus de llibreries. Acull el festival FOLIO, un dels més importants de Portugal. Va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO el 2015.

 

 

Praga, Ciutat de la Literatura

Des de la davallada del Comunisme, la ciutat ha sigut testimoni d’una explosió de creativitat i literatura. Els edificis buits de Praga s’han convertit en bases operatives per a nous col·lectius i empreses. Hi ha vora 200 biblioteques i és una de les ciutats amb més concentració de llibreries d’Europa. Escriptors com ara Franz Kafka, Max Bod o Jaroslav Hašek han fet de Praga la seva llar i l’aeroport de la ciutat porta el nom de l’escriptor i home d’estat Václav Havel.

 

Quebec, Ciutat de la Literatura

És la ciutat francòfona més antiga de l’Amèrica del Nord, i té una població de 532.000 habitants. Com a segona ciutat més gran del Quebec, i com a capital, és coneguda mundialment per la seva rica història, el seu increïble encant i la seva vida cultural. Des de 1985 és Patrimoni Mundial de la UNESCO, i la seva literatura reflecteix el llegat tant francòfon, anglòfon com aborigen.


Reykjavík, Ciutat de la literatura

Reykjavík va ser declarada Ciutat de la Literatura el 2 d’agost de 2011. Islàndia és l’únic país del món que té una paraula per definir el ritme frenètic editorial que precedeix l’època nadalenca: jolabokaflod. El festival que es viu durant aquesta època és extraordinari: els escriptors es converteixen en llibreters, es fan lectures per tots els racons de la ciutat i els esdeveniments literaris estan plens de gom a gom. Reykjavík adora la seva literatura medieval, les sagues dels islandesos i l’Edda poètica, i és un centre d’excel·lència de disciplines com ara la traducció, la preservació de manuscrits i la lingüística.

 

Seattle, Ciutat de la Literatura

Situada a la costa occidental dels Estats Units, a l’estat de Washington, Seattle és una de les ciutats més poblades del país, amb més de 650.000 habitants que es converteixen en vora 3,5 milions si tenim en compte la seva àrea metropolitana. La ciutat combina la tecnologia més avantguardista amb les zones verdes. Està envoltada de mar, muntanya i bosc, i té milers d’hectàrees de jardins i parcs, per la qual cosa s’ha guanyat el nom de la ciutat esmeralda. Mundialment és coneguda com a ciutat amb una forta indústria tecnològica. Empreses com ara Amazon o Microsoft, per esmentar-ne només dues, no han dubtat a l’hora de fer de Seattle la seva seu.

 

Tartu, Ciutat de la Literatura

La ciutat de Tartu és la segona d'Estònia, amb una població de 97.000 habitantes. Està considerada com la pionera de la cultura estoniana. Acull diferents organitzacions literàries com la Societat Literària de Estònia que funciona des de fa més de 100 anys, i és la organització degana del país. Es dedica a la investigació literària, aixó com a l'organització de lectures, seminaris, conferències i altres actess literaris. La ciutat va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO el 2015.

 

 

Ulyanovsk, Ciutat de la Literatura 

Ulyanovsk és una ciuat de prop de mig milió d'habitants a les ribes del riu Volga, a l'est de Moscou. Lloc de naixement de Lenin, i tambén del gran escriptor Ivan Goncharov, nascut allà el 1812. L'any 2012 Ulyanovsk va inaugurar el Museu Goncharov, a l' edifici on va créixer l'escripto, per a explicar la seva vida i obres. El Festival Oblomov és una celebració anual del antiheroi de la novel·la. El festival atrau prop de 5000 persones cada any sota el lema "Surt del sofà", una referència al "Príncep de la Vagància" Oblomov.

 

Utrecht, Ciutat de la Literatura 

Utrecht se situa a l’interior dels Països Baixos, i tradicionalment ha estat punt de trobada entre neerlandesos i visitants internacionals. Els seus orígens, que es remunten a l’època dels romans, situen la ciutat entre les més antigues del país. Actualment, aquest patrimoni tradicional conviu amb una població jove: el 70 % dels seus habitants, 340.000 en total, tenen menys de 45 anys.