Coneix les Ciutats de la Literatura

Angoulême, Ciutat de la Literatura

Situada al sud-oest de França, Angoulême és una ciutat referent de la tradició literària que es remunta a l'època d'Adhémar de Chabannes al segle XI. Al llarg del segle XVI, Angoulême es va convertir en un important centre de redacció en paper i la seva posició clau com a ciutat de la literatura es va enfortir durant el Renaixement gràcies al patrocini de la família Valois. En resposta a una lluita de la indústria editorial a principis de la dècada del 1970, Angoulême va organitzar el primer Festival Internacional del Còmic amb l'objectiu de promoure el creixement dins del sector. Des de llavors, la publicació de còmics ha experimentat un fort creixement a França i aquest esdeveniment de renom mundial ara juga un paper vital en l'economia de la ciutat amb un benefici econòmic directe estimat en gairebé 40 milions de dòlars.

 

 

Bagdad, Ciutat de la Literatura

Bagdad és membre de la Xarxa des del 2015 a través de la Universitat de Mustsnsiriya, acull diversos teatre i museus, una biblioteca nacional per a adults i una per a infants, i més de trenta espais de lectura, conferències, convencions i simposis. El poeta iraquí del segle X Abu Al Tayeb Al Mutanabbi és un dels millors poetes àrabs de tots els temps i Jamil Sidqi al-Zahawi (1863–1936), Ma’ruf bin Abdul Ghani al Rusafi (1875–1945) i Muhammad Mahdi Al-Jawahiri (1899–1997) són els tres savis de la poesia moderna iraquí. 

 

Beirut, Ciutat de la Literatura

Beirut, la capital del Líban, ha estat durant segles un focus de producció literària a través de l'escriptura, la impressió i la distribució. La ciutat inspira autors, incloent-hi un nombre creixent de dones, i celebra la literatura. A més també distribueix literatura a través d'acadèmies, organitzacions, biblioteques, iniciatives independents, tallers, residències, formació i exposicions. És per això que Beirut va ser anomenada “Capital Mundial del Llibre" per la UNESCO el 2009. En el camp de la literatura, al voltant del 90% de l'oferta cultural és de Beirut.

 

 

Bucheon, Ciutat de la Literatura

La segona ciutat més gran de Corea del Sud, és una ciutat cultural situada entre Seül i Inchon, i té una població de 870.000 habitants. La seva tradició literària està estretament lligada a escriptors com ara Byun Yeongro i Chong Chi-yong, precursors del nou moviment poètic coreà i actius durant la primera meitat del segle xx. 

 

Cracòvia, Ciutat de la Literatura

Cracòvia va ser denominada Ciutat de la Literatura per la UNESCO el 2013. La ciutat és el bressol de la llengua i literatura poloneses, i ha donat llum a diversos autors amb premi Nobel de Literatura. A més, és seu de dos importantíssims festivals literaris i té algunes de les biblioteques i scriptoriums més bonics i valuosos del món, a banda d’un mercat editorial ben viu. 

 

Dublín, Ciutat de la Literatura

La UNESCO va declarar Dublín Ciutat de la Literatura el 20 de juliol de 2010. Tradicionalment Dublín s’associa amb James Joyce, però això no és tot: d’aquesta ciutat provenen, també, George Bernard Shaw, premi Nobel de Literatura; William Butler Yeats; Samuel Beckett i Seamus Heaney. A més, Dublín té el premi literari més ben dotat del món: el Premi Internacional de Literatura IMPAC. 

 

Dunedin, Ciutat de la Literatura

Dunedin es va convertir en la vuitena Ciutat de la Literatura el desembre de 2014, el mateix dia que Praga, Heidelberg i Granada. A Dunedin trobem les arrels ancestrals del poble Kāi Tahu, les rondalles del qual han anat teixint llegendes i històries al llarg dels segles. A més, la ciutat és seu del Centre del Llibre, un centre únic pel que fa a la història de la literatura, la impremta i la investigació sobre noves plataformes i models de publicació.

 

Durban, Ciutat de la Literatura

Durban, que es troba a la costa meridional del país i és considerada el port de Sud-àfrica, és la primera ciutat africana d’unir-se a la xarxa i té una població de vora 3.442.400 habitants. La ciutat portuària, punt d’accés al continent, és la ciutat més gran de KwaZulu-Natal. Al llarg de la seva història ha vist néixer nombrosos escriptors com ara Luthuli, el primer africà guanyador d’un Nobel, Alan Paton, Bessie Head, Gandhi, Mandela i Dhlomo.


Edimburg, Ciutat de la Literatura

Edimburg va ser la primera ciutat declarada Ciutat de la Literatura per la UNESCO, el 2004, any en què es va crear la Fundació Edimburg Ciutat de la Literatura UNESCO amb l’objectiu de promoure, a través de la creativitat, un plantejament obert de la literatura tant d’Edimburg com de la resta del món. Edimburg, gràcies al seu ric patrimoni literari, que s’estén des dels genis de la Il·lustració fins als seus aclamats escriptors contemporanis, és una ciutat literària màgica.

 

Exeter, Ciutat de la Literatura

Exeter és una ciutat de Devonshire amb una població de 130.000 habitants. La ciutat, que es va constituir com a centre de comerç mundial en la dècada del 1700, ara és considerada un centre emergent de tecnologia creativa i literatura. A més de tenir una rica herència lligada amb alguns dels escriptors més famosos del país, incloent-hi Agatha Christie, Ted Hughes, Daphne du Maurier i Charles Causley, la seva catedral de 1.000 anys d’antiguitat, conté “The Exeter Book”, una antologia del segle X descrita com "el volum fonamental de la literatura anglesa". Gràcies a la dedicació de la ciutat a la promoció de l'alfabetització, la petita premsa continua prosperant a la zona, malgrat la recessió del mercat en altres regions, i la indústria creativa local contribueix amb més de 17 milions de dòlars de valor brut afegit a la ciutat, a més de proporcionar 2.750 llocs de treball.

 

 

 

Granada, Ciutat de la Literatura

Granada va esdevenir Ciutat de la Literatura el desembre de 2014. Des de fa segles, la ciutat és un centre literari vital i allotja un dels poemes de pedra més importants, l’Alhambra, així com també el Centre Federico García Lorca. Cada any acudeixen al Festival Internacional de poesia de Granada més de 10.000 persones, i la ciutat ha acollit durant anys el Hay Festival.

 

Heidelberg, Ciutat de la Literatura

Heidelberg va ser declarada Ciutat de la Literatura el 2014, juntament amb Dunedin, Praga i Granada. A la ciutat hi trobem la universitat més antiga d’Alemanya, l’Institut de Traducció i Interpretació, el còdex Manesse —un manuscrit amb il·lustracions precioses que conté poesia medieval alemanya—, cinquanta editorials i el Centre d’Indústries Creatives, que vetlla perquè encara se n’hi estableixin més.

 

 

Iowa, Ciutat de la Literatura

Iowa, designada Ciutat de la Literatura el 2008, va crear l’anomenat Taller d’Escriptura d’Iowa, el primer programa d’estudis de postgrau d’escriptura creativa, que va establir un precedent per a l’ensenyament d’aquesta disciplina arreu del món. Des de 1955 n’han sortit 25 autors guanyadors del premi literari Pulitzer.

 

Kuhmo, Ciutat de la Literatura

Situada al costat del riu Pajakkajoki, a la part oriental de Finlàndia, trobem Kuhmo, una ciutat pintoresca amb una cultura incrustada en la naturalesa. En un moment en el qual el món està canviant com a resultat del canvi climàtic i de l'augment de la industrialització, la ciutat de Kuhmo és pionera en les tècniques i solucions d'energies renovables mentre conrea les seves tradicions populars. Des del segle XIX, la ciutat ha jugat un paper essencial en el naixement del Kalevala i en el desenvolupament del Carelianisme a Finlàndia, tots dos grans influents en les arts al començament del segle XX. A causa de la seva posició com a porta d'entrada a Viena, molta gent, incloent-hi el creador del Kalevala, Elias Lönnrot, han viatjat a la ciutat, difonent poesia oral, folklore i mitologia finesa. Avui dia, el Kalevala és molt apreciat per la nació, i el Kuhmo, anomenat com el seu lloc de naixement, és una atracció literària de renom.

© Olga Zaytseva
 

 

Lahore, Ciutat de la Literatura

Lahore, ciutat que es troba a la província del Panjab al Pakistan, sovint es coneix com la “ciutat dels col·legis” a causa de la gran varietat i el nombre d'institucions educatives superiors a la ciutat. Actualment, hi ha més de 80 editorials, al voltant de 300 llibreries i més de 20 biblioteques públiques, a més d’escoles, universitats i biblioteques de clubs socials. Influenciada per l'Imperi Sultan de Delhi al segle XIII, la ciutat de Lahore es va fer famosa per la seva poesia i va atreure molts estudiants de Bagdad i l'Iran. Al llarg del segle XVI hi va florir l'educació i la poesia, gran part de la qual encara avui hi sobreviu.

 

Leeuwarden, Ciutat de la Literatura

La ciutat de Leeuwarden, situada al nord dels Països Baixos, a la província de West Friesland, és la llar de més de 123.000 habitants. A més de ser una regió creativa amb una rica història marítima, avui en dia, Leeuwarden continua sent econòmicament important representant el 25% de l'ocupació frisona. Malgrat l'adopció del neerlandès com a llengua oficial l’any 1400, Leeuwarden és l'única província dels Països Baixos que continua practicant la seva llengua tradicional, el frisó. Durant molts anys la literatura frisona va ser limitada i mancada d'acreditació a causa del fet que era una forma predominantment verbal de comunicació, però la poesia i escriptura de Gysbert Japicx de l’any 1600 va donar suport a un renaixement de la llengua escrita. A la Leeuwarden moderna es continua donant suport a la seva cultura literària i ara és el centre per a les infraestructures de publicacions, incloent-hi la producció i la distribució, així com també la traducció literària de llengües minoritàries.

 

Lillehammer, Ciutat de la Literatura

Lillehammer és la capital del comtat d’Oppland, Noruega, i té una població de 27.000 habitants. Al segle xix es va convertir en punt de trobada de pintors i escriptors, entre els quals trobem premis Nobel de Literatura com ara Bjørnstjerne Bjørnson i Sigrid Undset.

 

Ljubljana, Ciutat de la Literatura

Capital de Eslovènia, Ljubljana és membre de la Xarxa de ciutats de la literatura des del 2015 a través del departament de cultura de la ciutat. Té una vida literària molt activa, plena de festivals i activitats. Amb una població de 283,000 habitants i una cultura de música i arts. La ciutat acull més de 10.000 events culturals, des d'actuacions musicals, teatrals de prestigi fins a esdeveniments alternatius i d'avantguarda. Ljubljana és coneguda per la seva cultura unversitària, els seus espais verds, el Parc Tívoli i molts museus. 

 

Lviv, Ciutat de la Literatura

Cor i capital de la regió històrica de Galizia, plena de ressonàncies literàries, és avui un dels centres culturals més importants d'Ucraïna, amb una xarxa important de Biblioteques Públiques. Bressol d'alguns grandíssims escriptors, com Stansilaw Lem, va ser designada Ciutat UNESCO de la Literatura l'any 2015.

 

Manchester, Ciutat de la Literatura

Entre les seves innovacions destaquen la primera biblioteca pública gratuïta del Regne Unit, el naixement del moviment cooperatiu i el recent descobriment del grafè. Amb una població de 540.000 habitants, Manchester és una ciutat diversa on conviuen 91 grups ètnics i 200 llengües.

 

Melbourne, Ciutat de la Literatura

El 2008, Melbourne, ciutat australiana, va ser designada la segona Ciutat de la Literatura. Melbourne té el teixit editorial més important del continent, i quatre festivals literaris: el Festival dels Escriptors de Melbourne, el Festival de Poesia Overload, els Seminaris d’Innovació Alfred Deakin i el Festival d’Autors Emergents. Melbourne és la ciutat australiana amb més afluència de biblioteques i també allotja l’excel·lent centre literari The Wheeler Centre.

 

Milà, Ciutat de la Literatura

Una de les ciutats amb més estil d'Europa, Milà acull moltes editorials, algunes de les quals tenen molta importància histórica. Va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO l'any 2017. 

 

Montevideo, Ciutat de la Literatura

Com a capital d'Uruguay i amb una població de 1.319.000 habitants, gairebé la meitat de la població del país. El seu port industrial i el seu barri de negocis històric es combinen amb una rica vida cultural: els carrers bullen amb música, teatre i art, per crear l'única Ciutat de la Literatura a Amèrica del Sud. Escriptors com José Enrique Rodó, Carlos Vaz Ferreira i el gran Felisberto Hernández han precedit a d'altres com Juan Carlos Onetti, Antonio Larreta o Eduardo Galeano. va ser designada Ciutat de la Literatura per la UNESCO el 2015.

 

Nanjing, Ciutat de la Literatura

La ciutat de Nanjing va ser fundada fa 2.500 anys a la confluència del Riu Groc i el Riu Iang-Tsé i va servir com a capital de la Xina durant sis dinasties durant més de 500 anys. La ciutat presumeix d'una antiga tradició literària que inclou la primera acadèmia literària de la Xina i l'obra de referència més gran del món, l'Enciclopèdia Imperial. A Nanjing s'han escrit més de 10.000 obres literàries, incloent-hi el clàssic xinès "Dream of the Red Chamber" i l'obra mestra de Pearl Buck "The Good Earth".


Norwich, Ciutat de la Literatura

El maig del 2012, Norwich es va convertir en la primera Ciutat de la Literatura del Regne Unit. Els escriptors de Norwich han canviat el món. L’assaig El sentit comú, de Thomas Paine, va influir en la Revolució Americana, i el 1395 Juliana de Norwich es va convertir en la primera dona que va escriure un llibre. Norwich va ser la primera Ciutat Refugi d’Escriptors Perseguits del Regne Unit i és membre fundadora d’ICORN (Xarxa Internacional de Ciutats Refugi). Amb el 5 % del sector editorial del Regne Unit i seu del nou Centre d’Escriptura Internacional, Norwich continua sent un laboratori d’excel·lència literària.

 

 

Nottingham, Ciutat de la Literatura

Situada a Nottinghamshire, Nottingham és coneguda pel seu famós heroi, Robin Hood, i per herois literaris nacionals com Lord Byron i DH Lawrence. La ciutat acull una comunitat literària molt diversa, amb organitzacions literàries que incloeun el DH Lawrence Heritage, Nottingham Writers’ Studio i el Teatre de Nottingham i el seu festival literari, el Nottingham Festival of Words. va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO el 2015.

 

Óbidos, Ciutat de la Literatura

Aquest petit poble, no gaire lluny de Lisboa, és uno dels indrets més màgics per la gent que estima els llibres, ja que està farcit de tot tipus de llibreries. Acull el festival FOLIO, un dels més importants de Portugal. Va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO el 2015.

 

 

Odessa, Ciutat de la Literatura 

Com a important ciutat portuària de la costa nord-oest del Mar Negre, Odessa és la tercera ciutat més gran d'Ucraïna i el centre industrial, cultural i turístic de la regió. Amb una població de 1.013.800 habitants, la ciutat té una rica història literària que està vinculada a una sèrie d'escriptors i poetes famosos, incloent-hi Mark Twain. El 2019, 2.522 persones van treballar en el sector cultural d'Odessa, que va ajudar la ciutat a atreure al voltant d'1,5 milions de turistes, aportant grans beneficis econòmics i socials a la regió.

 

Praga, Ciutat de la Literatura

Des de la davallada del Comunisme, la ciutat ha sigut testimoni d’una explosió de creativitat i literatura. Els edificis buits de Praga s’han convertit en bases operatives per a nous col·lectius i empreses. Hi ha vora 200 biblioteques i és una de les ciutats amb més concentració de llibreries d’Europa. Escriptors com ara Franz Kafka, Max Bod o Jaroslav Hašek han fet de Praga la seva llar i l’aeroport de la ciutat porta el nom de l’escriptor i home d’estat Václav Havel.

 

Quebec, Ciutat de la Literatura

És la ciutat francòfona més antiga de l’Amèrica del Nord, i té una població de 532.000 habitants. Com a segona ciutat més gran del Quebec, i com a capital, és coneguda mundialment per la seva rica història, el seu increïble encant i la seva vida cultural. Des de 1985 és Patrimoni Mundial de la UNESCO, i la seva literatura reflecteix el llegat tant francòfon, anglòfon com aborigen.


Reykjavík, Ciutat de la literatura

Reykjavík va ser declarada Ciutat de la Literatura el 2 d’agost de 2011. Islàndia és l’únic país del món que té una paraula per definir el ritme frenètic editorial que precedeix l’època nadalenca: jolabokaflod. El festival que es viu durant aquesta època és extraordinari: els escriptors es converteixen en llibreters, es fan lectures per tots els racons de la ciutat i els esdeveniments literaris estan plens de gom a gom. Reykjavík adora la seva literatura medieval, les sagues dels islandesos i l’Edda poètica, i és un centre d’excel·lència de disciplines com ara la traducció, la preservació de manuscrits i la lingüística.

 

Seattle, Ciutat de la Literatura

Situada a la costa occidental dels Estats Units, a l’estat de Washington, Seattle és una de les ciutats més poblades del país, amb més de 650.000 habitants que es converteixen en vora 3,5 milions si tenim en compte la seva àrea metropolitana. La ciutat combina la tecnologia més avantguardista amb les zones verdes. Està envoltada de mar, muntanya i bosc, i té milers d’hectàrees de jardins i parcs, per la qual cosa s’ha guanyat el nom de la ciutat esmeralda. Mundialment és coneguda com a ciutat amb una forta indústria tecnològica. Empreses com ara Amazon o Microsoft, per esmentar-ne només dues, no han dubtat a l’hora de fer de Seattle la seva seu.

 

Slemani, Ciutat de la Literatura

Amb una població de 2.345.522 habitants, la ciutat de Slemani, situada a l'est de l'Iraq, ha estat la llar de la cultura kurda durant més de 200 anys. La literatura sempre ha jugat un paper actiu en el desenvolupament cultural i econòmic de Slemani, i l'existència tradicionalment pacífica de la ciutat va permetre que el Kurd Sorani es convertís en una llengua literària. Els carrers de Slemani porten el nom de poetes, hi ha bustos d'escriptors al parc més antic de la ciutat i els seus ciutadans reciten poemes clàssics de memòria. La literatura i la creació literària dominen la ciutat, tot i que Slemani és més que un centre per als escriptors. Conegut com el centre de traducció regional i la llar de set grans editorials, la ciutat acull traductors i editors i  cada any publica molts més llibres que altres ciutats de la regió. Amb la intenció de mantenir el patrimoni d'alfabetització de la ciutat, el Govern de Slemani assigna anualment un pressupost de més de 2 milions de dòlars a programes culturals, i la Direcció de Cultura i Intel·lectualisme té a més de 2.000 empleats a temps complet i parcial en 39 oficines.

Slemani

 

Tartu, Ciutat de la Literatura

La ciutat de Tartu és la segona d'Estònia, amb una població de 97.000 habitantes. Està considerada com la pionera de la cultura estoniana. Acull diferents organitzacions literàries com la Societat Literària de Estònia que funciona des de fa més de 100 anys, i és la organització degana del país. Es dedica a la investigació literària, aixó com a l'organització de lectures, seminaris, conferències i altres actess literaris. La ciutat va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO el 2015.

 

 

Ulyanovsk, Ciutat de la Literatura 

Ulyanovsk és una ciuat de prop de mig milió d'habitants a les ribes del riu Volga, a l'est de Moscou. Lloc de naixement de Lenin, i tambén del gran escriptor Ivan Goncharov, nascut allà el 1812. L'any 2012 Ulyanovsk va inaugurar el Museu Goncharov, a l' edifici on va créixer l'escripto, per a explicar la seva vida i obres. El Festival Oblomov és una celebració anual del antiheroi de la novel·la. El festival atrau prop de 5000 persones cada any sota el lema "Surt del sofà", una referència al "Príncep de la Vagància" Oblomov.

 

Utrecht, Ciutat de la Literatura 

Utrecht se situa a l’interior dels Països Baixos, i tradicionalment ha estat punt de trobada entre neerlandesos i visitants internacionals. Els seus orígens, que es remunten a l’època dels romans, situen la ciutat entre les més antigues del país. Actualment, aquest patrimoni tradicional conviu amb una població jove: el 70 % dels seus habitants, 340.000 en total, tenen menys de 45 anys.

 

Wroclaw, Ciutat de la Literatura

El 2016, Wrocław, la quarta ciutat més gran de Polònia, amb al voltant d'1 milió de residents, va tenir l'honor de ser nomenada “Capital Mundial del Llibre” per la UNESCO. Actualment, la ciutat és la llar de 60 llibreries i del voltant de 30 editors, que anualment implementen més de 300 projectes literaris. El govern municipal també està molt bolcat en la cultura literària de Wrocław i el 2017, la despesa de la ciutat en cultura havia augmentat a 39,5 milions de dòlars. Des de 2014, s'han establert 11 noves institucions culturals, incloent-hi la Casa de Literatura, dedicada exclusivament a activitats literàries.

 

 

Wonju, Ciutat de la Literatura 

Wonju, una ciutat de la República de Corea, d’uns 350.000 habitants, té una forta tradició literària representada per escriptors de renom internacional, incloent-hi Park Kyong-Ni, del qual la seva obra “Toji” ha estat reconeguda per la UNESCO. Des del 2016, el 4,5% del PIB regional de Wonju prové de la cultura, que s'estima en 310 milions de dòlars. Tot i que encara és un sector relativament mort, al voltant de 100 escriptors professionals ja estan actius a Wonju.