-->

Antirumors

En curs
Categoria:  Participació

Antirumors

Antirumors tracta temes relacionats amb la convivència a nivell veïnal des d’una mirada intercultural, i en específic, en temes relacionats amb els rumors i estereotips associats a les persones de contexts culturals diversos.
Des de el Pla Comunitari de Ciutat Meridiana (entitat membre de la Xarxa BCN Antirumors) existia preocupació per la convivència al barri, principalment per la creixent rumorologia entorn a les persones de contexts culturals diversos.  Arran d’aquesta situació es va plantejar iniciar un procés formatiu antirumors però d’una manera molt propera i amb eines i metodologies de caire lúdic adreçat als veïns i veïnes del  barri. Es va escollir com a principal eina de treball el teatre.
Es decideix iniciar un primer treball molt orientat a la sensibilització i a entendre i debatre sobre la diversitat cultural al barri, per a en una segona fase  iniciar accions antirumors al barri liderades pel grup participant del projecte.  
 
La metodologia de treball és a través del teatre social buscant treballar cap a l’escenificació de conflictes relatius a la interculturalitat, a través de dinàmiques que conviden a actuar i fer actuar alternatives de canvi, del món real, en escena.  En aquest aspecte  la metodologia posa en un mateix pla a l’actor amb l’espectador generant així un debat i una problemàtica conjunta, que pretén constituir una mena d’assaig del nostre actuar i fer a la vida quotidiana.  
D’aquesta manera es treballa la sensibilització amb la gent que participa en el  grup de teatre, a la vegada que aquest esdevé  un agent de canvi,  generant un procés d’apoderament individual i col·lectiu.
 
Aquest és un projecte que es desenvolupa al barri de Ciutat Meridiana, però té un impacte a nivell de ciutat.
Participen al voltant d’unes 20 persones al grup de teatre, i més de 1.000 persones han participat en els debats a les presentacions del grup, tant al barri com a diferents espais de la ciutat.
 
 
El projecte té com a objectiu facilitar un espai de diàleg i de relació veïnal entorn a la diversitat cultural present al barri,  potenciant la interacció positiva entre les persones que hi participen del projecte. 
 
Objectius específics:
1. Consolidar un grup de veïnes i veïns que esdevinguin en agents de canvi al barri, principalment en temes d’interculturalitat.
2. Vincular als participants del grup de teatre a altres espais participatius del barri. Per ex. Taula de veïnatge del barri.
3. Contribuir a la sensibilització en temes de convivència des d’una mirada intercultural al barri i a la ciutat, a través de les presentacions de teatre fòrum.