-->

Grup de dones arpilleristes

En curs
Categoria:  Creativitat Inclusió

Grup de dones arpilleristes

L’arpillera, originària de Xile, és una tècnica tèxtil que utilitza robes per crear i recrear imatges que després es cusen sobre roba de sac.

Les arpilleres, aparegudes a mitjans dels anys 70, van assumir una identitat única en la història del país relacionant-se estretament amb la realitat política d’aquell moment. Van servir com a forma de denúncia i de resistència política, per teixir protestes sobre les situacions que vivien sota el règim d’Augusto Pinochet.
L’eina tradicionalment femenina, fil i agulla, es va convertir en una eina de reivindicació no violenta a les situacions que vivien a nivell individual i col·lectiu, contribuint d’aquesta manera a traçar el camí de pau.
Aquest tipus de treball, realitzat majoritàriament per dones, també serveix com a forma de teràpia per expressar experiències difícils o impossibles de comunicar amb paraules, com conflictes armats, situacions de violència, repressió i de vulneració dels drets humans, a més de plasmar diferents situacions quotidianes, somnis, esperances i desitjos.

El grup de treball reflexiona a l’entorn de temes relacionats amb la dona i la memòria de les dones a través de la tècnica de l’arpillera. El cosir es converteix en un llenguatge diferent al de les paraules que permet comunicar, expressar, transmetre, sensibilitzar i deixar testimoni d’allò viscut; a l’hora que permet prendre consciencia dels temes de dona i gènere.
Les dones implicades en el projecte adquireixen una forta consciència de grup i afirmen que participar al grup d’arpilleres els ha donat l’oportunitat de viure experiències grupals i individuals que no havien pogut viure abans (conèixer gent nova, liderar un taller, parlar en públic, inaugurar una exposició i ser-ne una de les artistes protagonistes, explicar i reflexionar en veu alta, etc.).
Objectiu general: Impulsar un grup de dones que a través del treball de l’arpillera, trobessin un espai còmode i creatiu per relacionar-se, compartir, reflexionar. I amb el temps, aconseguir que aquest grup de dones es consolidés i esdevingués impulsor de les activitats relacionades amb temes de gènere i dona al Casal, al barri i al Districte.

Objectiu específics: treballar temes relacionats amb les vivències i la memòria històrica de les dones. S’han treballat diversos temes a través de l’elaboració de les següents exposicions:
-    “Vides de barri” (2013): es mostra el testimoni de vida i records de dones del barri.
-    “Dona i ofici” (2014): visualitzar i reivindicar l’ofici de moltes dones anònimes (mares, àvies, etc.)
-    “Dona i moda” (2015): l’evolució de la moda en sentit feminista, ja que es relaciona amb la història del moviment d’alliberament de la dona.
-    “Dona i Guerra Civil” (2016): reivindicació, denuncia i recuperació de la memòria històrica dels nostres barris.
-    “Dona i salut” (2017): visualitza la saviesa de les dones que han utilitzat la medicina tradicional per la cura del altres (comadrones, trementinairies, etc.).

Les arpilleristes es troben cada dimarts a la tarda; un cop a l’any escullen un tema de forma conjunta i cadascuna d’elles treballa l’arpillera a l’entorn d’aquest tema.
Aquest procés té una durada d’un any sencer i en motiu del Dia de la Dona (8 de març) inauguren l’exposició de tots els seus treballs. En l’acte d’inauguració, elles hi tenen un paper molt important, ja que expliquen en públic la temàtica de les arpilleres i el perquè del tema escollit.
Més enllà de l’exposició que inauguren cada any, el grup de dones teixeixen relacions amb altres equipaments del Districte i grups de dones de la ciutat, ja sigui donant a conèixer la tècnica de l’arpillera a través de petits tallers o fent itinerants les seves exposicions i explicant-ne el contingut.

Les administracions i/o entitats que hi intervenen són:

  • Ajuntament de Barcelona
  • Casal de Barri Congrès-Indians: és l’equipament des del qual es va promoure el projecte i on a dia d’avui hi segueix creixen el grup. Es tracta d’un equipament de proximitat on s’hi porten a terme activitats socioeducatives per a totes les edats.
    L’objectiu del Casal és promoure iniciatives enfocades a potenciar el desenvolupament comunitari, la xarxa veïnal, el suport a les entitats i també, aproximar la cultura al barri a través de propostes i iniciatives diverses.