Façana edifici
Façana edifici

Ciutat patrimoni

Clica aquí per veure el vídeo sencerIcona play

+ Patrimoni

Ampliem el concepte tradicional de patrimoni

Posem en valor el patrimoni lligat a la vida quotidiana, a la identitat dels barris i del seu veïnat, i al paisatge urbà en la lluita contra el canvi climàtic.

Portada mesura govern

Ampliem la protecció

Ara, la ciutat es troba davant la necessitat de redefinir què es considera patrimoni, més enllà del tradicional concepte monumental i singular, per incorporar també el patrimoni popular, el patrimoni obrer i urbà, el que crea un lligam sentimental amb la vida quotidiana i que és essencial per mantenir una identitat integradora als barris i a la ciutat.

Paisatge urbà

Paisatge urbà

Treballem per protegir, mantenir i valorar el paisatge urbà de la ciutat. Tenim cura de la seva imatge, que confereix un entorn ordenat, racional i harmònic que millora la qualitat de vida. En aquest sentit, incentivem la participació ciutadana, que contribueix a conservar i millorar aquest paisatge.

Jaume Plensa

Cuidem el nostre patrimoni

Les places, els jardins i els carrers de Barcelona són plens d’edificis i expressions artístiques dissenyades per interactuar, no tan sols amb l’entorn, sinó, i sobretot, amb les persones. Són elements que defineixen la ciutat i formen part de la nostra identitat. 

El patrimoni de la ciutat és de tothom i treballem per mantenir-lo, recuperar-lo i conservar-lo. 

Catàleg i inventaris

Consulta el patrimoni de la nostra ciutat

Estem ampliant la concepte de patrimoni, que a més de considerar el seu valor històric, arquitectònic o paisatgístic, també contempla la seva naturalesa ordinària: perquè patrimoni també és la identitat dels barris, el que reconeixem com a memòria col·lectiva, la ciutat viscuda.

 • Plans Especials i Catàleg

  Els Plans especials i el Catàleg són les eines principals per protegir el nostre llegat cultural, històric, identitari i, en definitiva, la memòria col·lectiva de la ciutat. Els béns que l'integren constitueixen una herència insubstituïble que cal transmetre, en les millors condicions, a les generacions futures.

 • Museu Virtual de l'Art Públic de Barcelona

  Aquest catàleg raonat inclou, a dia d’avui, 1.881 conjunts d’obres artístiques que trobem a l’espai públic i que individualment representen 3.523 obres. Cada peça va acompanyada d’una fitxa exhaustiva i un conjunt d’itineraris d’àmplia temàtica. La col·lecció s’amplia i actualitza periòdicament. 

  Més informació

 • Carta arqueològica

  És una eina que recull més de 3.000 punts d’interès del patrimoni arqueològic al mapa de Barcelona, on podem trobar documentació d’anàlisi, diagnòstic i avaluació. 

  Més informació

 • El mosaic del meu barri

  És un projecte participatiu que neix amb l’objectiu de conèixer i preservar el patrimoni de la ciutat. Els veïns i veïnes de Barcelona envien fotos d’un mosaic, i aquest s’acompanya d’informació d’interès i es publica a l’inventari virtual. 

  Més informació

 • Guia d'Arquitectura Moderna i Contemporània

  És una síntesi sobre obres del moviment modern i contemporani i té la finalitat de promoure la seva difusió, el seu manteniment i la seva conservació.

  Properament

Ajuts per a la protecció i millora del paisatge i del patrimoni

Donem suport a intervencions d’interès patrimonial i restauració d’espais emblemàtics i actuacions de rehabilitació d’elements arquitectònics que formen part del paisatge urbà.

Ajuts
Ajuts

Mesura de govern

Barcelona, ciutat patrimoni

La voluntat vertebradora de la mesura de govern consisteix a impulsar i aplicar una nova cultura patrimonial a la ciutat, més harmonitzada, tant amb les evolucions disciplinàries com amb la creixent sensibilitat ciutadana i cultural. 

Es tracta de capgirar un antic paradigma i, en lloc d’agilitzar l’enderroc, agilitzar la rehabilitació connectant amb un model de ciutat més justa, veïnal, integradora i sostenible.

Capitalitat mundial de l’arquitectura

Barcelona serà l’escenari, l’any 2026, del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), i serà, alhora, capital mundial de l’arquitectura UIA-UNESCO.

Aquesta és la convenció d’arquitectura més important del sector, cosa que esdevindrà una gran oportunitat, tant per a Barcelona com per a Catalunya i Espanya, per mostrar-nos a escala internacional com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis, i destacar la qualitat arquitectònica i urbanística de Barcelona, el canvi de model urbà que ja hem començat a construir entre tots i totes per donar resposta als reptes contemporanis i l’ecosistema del sector de l’arquitectura que hi ha a la ciutat. 

 

Agenda

Barcelona ofereix una àmplia diversitat d’activitats i esdeveniments que promouen i fan difusió del patrimoni de la ciutat.  

Notícies