Patrimoni i història són els punts forts del barri Gòtic. Aquest nucli comprèn alguns dels principals punts d’interès de la ciutat, com ara la plaça Reial, la Catedral o el Call. Malgrat que això el converteix en una de les zones més turístiques de Barcelona, el veïnat fa mans i mànigues per conservar el caliu d’un barri que estima i valora

Fes clic per ampliar la imatge

Carrer del Bisbe amb el pont que connecta el palau de la Generalitat amb la casa dels Canonges.

“La situació és immillorable: tenim el mar al costat i molta cultura a l’abast”, explica Calixto Sobrado, soci de l’Associació de Veïns. De fet, el Gòtic es troba a la zona més cèntrica, a tocar de la plaça de Catalunya, la Rambla, la Via Laietana i el port. A més, fa la funció de centre polític de la ciutat, ja que s’hi troben diverses institucions com l’Ajuntament o la Generalitat.

Fes clic per ampliar la imatge

“Abans era un barri de veïns, per dir-ho així, molt unit i on es feia vida en col·lectivitat.”

Calixto Sobrado. Associació de Veïns del Gòtic

Fes clic per ampliar la imatge

“Tant l’Ateneu com el Centre Cívic Pati Llimona estan molt arrelats al barri.”

Teresa Picazo, presidenta de l’Associació de Veïns del Gòtic

Un Gòtic fals, però igualment encantador

El Gòtic és el centre històric, on va començar tot. Fins i tot conserva vestigis de la Bàrcino romana, com les restes arqueològiques del subsol de la plaça del Rei. El seu nom, però, no es correspon amb la realitat: no es pot dir que el barri pertanyi a aquest estil arquitectònic. “El noucentisme barceloní va voler construir una mena de parc temàtic històric”, explica Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos. “Van traslladar edificis antics a zones estratègiques i en van construir d’altres amb estètica gòtica”. Així, elements com el pont que connecta la Generalitat amb la Casa dels Canonges o la façana de la Catedral són contemporanis, malgrat que sembla que fa segles que estan dempeus.

El nom del barri no es correspon amb la realitat: no es pot dir que el barri pertanyi a aquest estil arquitectònic. “El noucentisme barceloní va voler construir una mena de parc temàtic històric”.

Els carrers del barri han estat testimoni de successos importants del segle XX. Des del balcó de la Generalitat, Lluís Companys proclamava la República el 1934; les parets de l’harmoniosa plaça de Sant Felip Neri encara conserven les marques dels bombardejos de la guerra; a la cerveseria Els Quatre Gats hi petaven la xerrada Rusiñol i Picasso, i al carrer de Petritxol, famós per les xocolateries, hi vivia Àngel Guimerà.

El Gòtic que recorden amb més nostàlgia els veïns veterans és el de cinquanta anys enrere. “Era un barri molt acollidor en què tothom es coneixia i s’ajudava”.

Tot això ja queda lluny, i el Gòtic que recorden amb més nostàlgia els veïns veterans és el de cinquanta anys enrere. “Era un barri molt acollidor en què tothom es coneixia i s’ajudava”, explica Teresa Caja, membre de l’Associació de Veïns i Comerciants del Carrer Avinyó. Calixto Sobrado també recorda aquest sentiment de col·lectivitat i lamenta que s’hagi perdut amb el pas dels anys per donar pas a un ambient “impersonal”.

Fes clic per ampliar la imatge

Carrer de Petritxol, conegut per les seves xocolateries.

Fes clic per ampliar la imatge

Entrada a la plaça de Sant Felip Neri des del carrer del mateix nom

El Gòtic es mou

Malgrat tot, el barri encara continua unit i la gran activitat del teixit associatiu n’és la millor prova. Les entitats actuen conjuntament en la inserció laboral dels menors i  la millora de les condicions de vida de les persones grans, entre altres. Anualment organitzen una festa per a aquest últim col·lectiu. “L’any passat els vam dur a passejar amb bicis adaptades fins a la platja. Va ser una experiència molt enriquidora”, assegura Caja.

El barri encara continua unit i la gran activitat del teixit associatiu n’és la millor prova. Les entitats actuen conjuntament en la inserció laboral dels menors i  la millora de les condicions de vida de les persones grans.

Les celebracions també serveixen per mantenir viva la personalitat del barri. El Gòtic celebra la festa de Sant Roc, que, amb més de quatre-cents vint-i-cinc anys d’història, és la més antiga de Barcelona. Organitzada a la plaça Nova, conserva elements singulars com la Cucanya, la hissada de bandera heràldica i el “Cut-cut dalt del ruc”, una cercavila en què un capgròs va muntat en un ase. “És una festa que cohesiona els veïns i veïnes actuals i els que han marxat”, explica Cordomí.

Fes clic per ampliar la imatge

“Els veïns i veïnes de la plaça Nova han creat la marca plaçanovins.”

Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos

Fes clic per ampliar la imatge

“El Gòtic sempre està en moviment.”

Teresa Caja. Associació de Veïns i Comerciants del Carrer Avinyó

El Borsí, la mare de totes les lluites

Malgrat que el Gòtic té equipaments culturals com el Centre Cívic Pati Llimona, diverses entitats reivindiquen la necessitat de tenir més espais veïnals. És el cas de la Plataforma El Borsí pel Barri, que proposava utilitzar aquest edifici en desús de la plaça de la Verònica. Finalment, tal com ha previst el Pla de barris impulsat per l’Ajuntament, l’espai es destinarà a activitats veïnals i acollirà la Biblioteca Andreu Nin. “Serà un lloc ideal per a la mainada i la gent gran”, explica Marina Gassol, membre de la plataforma. “Gràcies al Borsí podrem tenir els espais que ens manquen”.

Tal com ha previst el Pla de barris impulsat per l’Ajuntament, el Borsí es destinarà a activitats veïnals i acollirà la Biblioteca Andreu Nin.

El teixit associatiu es mostra orgullós d’aquesta fita, però la seva principal preocupació és el turisme massiu: “Sentim que el barri no és nostre; no volem que es converteixi en una zona de decoració”, explica Gassol. Aquesta activitat econòmica ha impactat especialment en el petit comerç. Amb el pas dels anys, els establiments han anat pujant de valor i s’ha substituït el comerç popular per un de més selecte.

El veïnat resisteix

“Estic molt arrelada al barri. Em costaria molt marxar”, comenta Teresa Caja. Malgrat els inconvenients, molts veïns i veïnes volen quedar-se al Gòtic i tenen esperances que millori perquè han notat certa progressió en el control sobre els pisos turístics i la restauració d’edificis en mal estat. A més, recuperar el Borsí ha animat el veïnat: “El barri ha millorat molt pel que fa a la mobilització”, assegura Eva Lara, educadora social i veïna.

Malgrat els inconvenients, molts veïns i veïnes volen quedar-se al Gòtic i tenen esperances que millori

Així, doncs, el Gòtic afronta el futur amb coratge, disposat a recuperar aquell caliu d’anys enrere. Tots els veïns i veïnes tenen clar que el primer pas és buscar solucions per conviure amb un turisme que consideren que ha de visitar el barri, però mai quedar-se’l.

Fes clic per ampliar la imatge

“Els veïns i veïnes fem xarxa i vida al carrer.”

Marina Gassol, presidenta de l'AFA Àngel Baixeras i membre de la Plataforma El Borsí pel Barri.

Fes clic per ampliar la imatge

“A la plaça de George Orwell s’han escrit les lletres de moltes cançons.”

Eva Lara, educadora social i veïna