La Barceloneta és el barri mariner per excel·lència. Els carrers estrets i tancats i l’estil de vida familiar el resguarden del tràfec de la gran ciutat. Les façanes enfosquides per la sal del mar, els vaixells que descarreguen al vespre i l’olor inconfusible evidencien el caràcter mediterrani, molt semblant al de qualsevol poble pesquer de la costa catalana. 

Passeig Marítim amb vistes al monument ‘L’estel ferit’Fes clic per ampliar la imatge

Passeig Marítim amb vistes al monument ‘L’estel ferit’

Aquest nucli limita amb diverses platges, el Port Vell, la Ribera, l’estació de França i el Port Olímpic. “No és un barri perifèric, però sí que queda una mica tancat perquè limita amb el mar”, explica Tina Sainz, presidenta del Casal de la Gent Gran. “És una zona amb un entorn privilegiat”.

Sant Miquel del PortFes clic per ampliar la imatge

Sant Miquel del Port

Tina Sainz, directora del Casal de la Gent Gran Fes clic per ampliar la imatge

“Hi ha molta xarxa associativa i està molt connectada a la ciutat.”

Tina Sainz, directora del Casal de la Gent Gran

De barri pesquer a balneari de Barcelona

Pràcticament ningú no vivia en aquest nucli fins que a mitjan segle XVIII els habitants del barri de la Ribera s’hi van traslladar a causa de la construcció de la Ciutadella. La Casa de la Barceloneta és testimoni d’aquella època, en què els habitatges s’alineaven en illes rectangulars allargades i estretes. El que era un barri de pescadors es va industrialitzar al segle XIX, amb especial presència de la metal·lúrgia, el gas i les construccions navals.

El que era un barri de pescadors es va industrialitzar al segle XIX, amb especial presència de la metal·lúrgia, el gas i les construccions navals.

Es van aixecar tallers com la Nova Vulcano i fàbriques com la Marítima o la Maquinista Terrestre, les restes de la qual encara són al parc de la Barceloneta.

A mitjan segle XX, la creació de dues línies de tramvia que connectaven amb el centre va propiciar que el barri es convertís en el balneari de Barcelona. Les platges es van recuperar i van tenir una nova vida a partir del 1992, arran dels Jocs Olímpics. Zones com el passeig Marítim i el port es van remodelar i es va crear la Vila Olímpica, repleta de restaurants i espais dedicats a l’oci.

Malgrat la modernitat que van comportar aquestes reformes, l’interior del nucli no es va remodelar: “El fet de renovar la ‘façana’ del barri, va comportar una revalorització de l’interior, i per tant una pujada del preu dels lloguers”, explica la geògrafa Mercè Tatjer.

“Es va fer un barri més modern i obert, però també es van suprimir espais com els berenadors o els comerços tradicionals per donar lloc a restaurants i pubs per a turistes”

“Es va fer un barri més modern i obert, però també es van suprimir espais com els berenadors o els comerços tradicionals per donar lloc a restaurants i pubs per a turistes”, afegeix. Llavors, la Barceloneta es va obrir al món i això va comportar un canvi en el modus vivendi: “Vam passar d’un barri obrer i de pescadors a un barri que viu del turisme”, explica Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns.

Mercè Tatjer, geògrafa Fes clic per ampliar la imatge

“La Barceloneta sempre ha estat un barri obert al mar.”

Mercè Tatjer, geògrafa

Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns Fes clic per ampliar la imatge

“És un barri amb molta història i una essència que intentem salvaguardar.”

Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns

Una festa napoleònica

Per Sant Miquel —el patró del barri—, la comissió de festes i altres entitats veïnals no només organitzen audicions de sardanes, correfocs o cantades d’havaneres davant del mar; també impulsen la Cercavila del Canó: un veí es disfressa de general napoleònic i dispara caramels per als més petits. Cada vegada que detona l’arma, els assistents simulen que cauen morts i aprofiten per recollir els dolços de terra.

D’entre les celebracions del barri, però, no es pot obviar la Festa dels Cors Muts. Durant la Pasqua, algunes agrupacions corals marxen uns dies i organitzen una cercavila a l’anada i a la tornada. La colla gegantera també està molt arrelada. Els gegants representen personatges del barri: “Hi ha un pescador, una peixatera, un cuiner, un estibador...”, explica Carme Tomás, presidenta de la colla gegantera.

“Ets de Barcelona o del barri?”

La Barceloneta comparteix amb la resta de barris de Ciutat Vella algunes preocupacions, però el seu entorn privilegiat les agreuja. L’especulació immobiliària i el turisme massiu en són dos exemples.

“Dels aproximadament 9.000 habitatges, 1.500 estan destinats a activitats turístiques o similars”, assenyala Martínez.

I és que el barri acull, especialment des de Setmana Santa i fins a l’octubre, una gran quantitat de turistes.

Molts veïns i veïnes qüestionen les conductes incíviques d’alguns dels visitants joves i asseguren que aquesta activitat econòmica no dona feina al petit comerç. “S’ha d’intentar veure la part positiva perquè la Barceloneta mai no deixarà de ser un barri turístic. Hem de procurar gestionar-lo bé”, opina Sainz.

Això, sumat a l’increment del preu dels lloguers, que fa que molts es vegin obligats a marxar, ha canviat l’estil de vida. “Abans, era com un poble: a les botigues et preguntaven si eres de Barcelona o del barri”, recorda Martínez. Carme Tomás, en canvi, creu que la localització de la Barceloneta, cèntrica però alhora aïllada, fa perdurar-ne el caliu: “Tot el veïnat es coneix; som una gran família”.

Avançar sense deixar de ser

El barri afronta el futur amb diversos reptes: arranjar carrers, millorar l’enllumenat i posar fi a l’especulació immobiliària, el turisme massiu i les desigualtats. El port és la millor prova del contrast econòmic que s’hi viu: “Arriben iots de luxe mentre alguns veïns són desnonats”, lamenta Carme Tomás.

Les darreres dècades, però, s’han rehabilitat molts habitatges i s’han millorat els equipaments, especialment pel que fa a l’educació i la gent gran. Això no obstant, el veïnat és conscient que encara hi ha molta feina a fer per millorar el barri i, sobretot, per mantenir-ne l’essència. 

Parc de la BarcelonetaFes clic per ampliar la imatge

Parc de la Barceloneta