Exposicions. El procés de transformació de la plaça de la Gardunya presentat d’acord amb una cronologia inversa.

La mostra recull el procés de transformació de la plaça de la Gardunya però en forma de cronologia inversa, és a dir: entre la primavera del 2018 i el començament del 2005, des del present fins al passat.

La proposta comença amb l’inici del curs a la nova Escola Massana i l’arribada, durant el 2017 i el 2018, dels primers habitants als pisos de la zona, i acaba amb les imatges més antigues de la part del darrere del mercat, del 2005, a partir de fotografies fetes per Jorge Ribalta.

El guió d’aquest procés urbà és conegut: una institució artística, en aquest cas l’Escola Massana, determina una operació urbanística de reforma interior al Raval.

A més, el projecte documenta la metamorfosi del Mercat de la Boqueria i els seus entorns a causa de la pressió turística creixent i el pas del comerç tradicional i el consum local a una nova economia gastronòmica consumista i al turisme de masses.

Horaris


Aquest projecte ofereix un seguiment del procés de transformació de la plaça de la Gardunya entre la primavera del 2018 i el començament del 2005, en forma de cronologia al revés, és a dir, del present al passat.

Òbviament, com assenyala el títol, la idea d´una organització progressiva i temporal s´inspira en «l´àngel de la història» de Walter Benjamin. Per tant, la proposta comença amb l´inici del curs a la nova Escola Massana i l´arribada dels primers habitants als pisos el 2017 i el 2018, i acaba amb les imatges més antigues de la part del darrere del mercat del 2005.

El guió d´aquest procés urbà és conegut: un cop més, es tracta d´una institució artística, en aquest cas l´Escola Massana, que determina una operació urbanística de reforma interior al Raval, segons la lògica del vell pla «del Seminari al Liceu». A més, el projecte documenta la metamorfosi del mercat de la Boqueria i els seus voltants a causa de la creixent pressió turística, el pas del comerç tradicional i el consum local a una nova economia consumista gastronòmica i al turisme de masses.

L´itinerari per les sales s´assembla a una excavació arqueològica que fa aparèixer els estrats geològics i les restes de vides anteriors. El recorregut no és merament cronològic, sinó també temàtic, en forma de microestudis: la reconversió turística del mercat; la història de la plaça, inclosos el convent de Santa Maria de Jerusalem o l´Acadèmia de Medicina i el Corralet; l´Escola Massana i el trànsit de la seu antiga a la nova; la construcció dels pisos, etc. A més, s´hi inclouen fotografies, publicacions i documents de caràcter històric que complementen les peces del fotògraf i hi dialoguen.

Aquest treball forma part d´un conjunt de sèries realitzades per Jorge Ribalta a la darrera dècada que tenen com a nexe la representació de la Barcelona posterior al Fòrum de les Cultures 2004, l´última gran operació urbanística de la nostra ciutat. Alguns d´aquests conjunts són, entre d´altres, Trabajo anónimo (2005), sobre la darrera indústria metal·lúrgica a Can Ricart; Sur l´herbe (2005-2008), sobre el públic del festival Sónar; Futurismo (2011), sobre els paisatges de la nova/vella economia al districte 22@; 1888 (2016), sobre les restes de l´Exposició Universal de Barcelona del 1888, i Litoral (2017), sobre l´entorn de l´aeroport del Prat durant la seva ampliació.

La Virreina Centre de la Imatge

Adreça:
C la Rambla, 99
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
El Raval
Codi postal:
08002
Població:
Barcelona