Exposició. La galeria Stendhal, que ocupa un dels Baixos de Protecció Oficial, inaugura expo.

La galeria Stendhal és un nou espai per a la creativitat on es mostra art, artesania i disseny, desdibuixant els límits entre disciplines que va obrir les seves portes al barri del Raval de Barcelona al mes de maig de 2019 i ara presenta la seva segona exposició “Objecte / Subjecte”, una mostra amb peces de 5 creadores actuals que utilitzen la figura de la dona com a tema o motiu principal al seu treball.

“Prefereixo fer una foto que ser una foto”
Lee Miller

Aquesta frase pronunciada per Lee Miller en 1932 posa de relleu la important diferència conceptual que existeix entre “FER” i “SER”, la diferència entre ser un OBJECTE artístic o un SUBJECTE actiu, una de les lluites a les quals s’ha hagut d’enfrontar la dona a la història de l’art.

Sobretot des del renaixement i fins fa no gaire hem trobat a l’art la figura de la dona relegada al paper de musa, objecte artístic, un ens purament passiu, mentre els subjectes amb capacitat de decisió i acció, els artistes i autors que signaven les obres, eren homes. El cos femení ha estat cosificat i la majoria de vegades representat des del punt de vista del desig masculí. Fins i tot, en la majoria dels casos on algunes dones agafaven un paper actiu a la creació, la seva feina ha estat silenciada o menyspreada, bé per ser dones o perquè les seves parelles eren més reconeguts.

Actualment les coses són diferents, després d’accions reivindicatives destacables com per exemple quan les Guerrilla Girls plantejaven si les dones havien d’estar despullades per entrar als museus. Ara, les dones creadores són nombroses, però és un debat que no està esgotat, i per altra banda, el motiu artístic de la dona o la figura femenina continua sent un dels més utilitzats, també per dones artistes. Aquest és el punt de partida d’aquesta exposició, que més que plantejar una idea discursiva, vol plantejar preguntes o explorar com han canviat les coses oferint els punts de vista de 5 dones diferents, que treballen el tema des de plantejaments molt diversos. El tema genèric de la dona, és un punt de partida que dóna peu per parlar d’altres temes, en alguns casos més reivindicatius, en altres més purament estètic o plàstic a través de les formes i volums, i altres on s’utilitza el cos femení de manera natural com un acte d’autoreferencialitat, a partir del qual explorar temes humans com la solitud o la relació amb la natura entre d’altres.

A l’exposició “Objecte / Subjecte” es podran trobar obres d’Alicia Iglesias, Carmela Caldart, Cata Echegaray, Helena Sbeghen i Mati Cini, materialitzades amb tècniques i formats diferents, com poden ser pintures, dibuix, il·lustració, ceràmica, fotografía, joies,…

Galeria d'Art Stendhal

Adreça:
C Sant Ramon, 1
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
El Raval
Codi postal:
08001
Població:
Barcelona