Exposicions. El Museu Etnològic i de Cultures del Món presenta un recorregut per una de les civilitzacions més influents de la història.

L’antic Egipte ha estat considerat, des de sempre, la civilització pionera en la conceptualització de saviesa, ciència, religió i filosofia. Des de l’admiració dels pensadors grecs fins a la recerca del saber científic de l’antiga terra dels faraons per part de Napoleó, la cultura egípcia ha viatjat pels diferents períodes històrics per fer-se un lloc en tots ells. Ara arriba a Barcelona en forma d’exposició.

“Udjat. L’exotisme de l’antic Egipte” presenta una mostra nombrosa d’empremtes que actuen com a testimoni de la vida, fites i creences de la civilització egípcia, caracteritzada pels temples i piràmides, l’escriptura i la història de les mòmies i els faraons. A través de l’exposició, l’organització convida a la reflexió sobre la civilització pervivent per excel·lència.

Horaris

L´exposició Udjat. L´exotisme de l´antic Egipte a Barcelona és una invitació a la reflexió sobre la pervivència i la constant reinterpretació d´una de les civilitzacions que ha exercit una influència més poderosa i duradora sobre la cultura occidental: l´antic Egipte.

Efectivament, l´antic Egipte estengué el seu influx sobre les cultures de l´antiga Grècia i de l´antiga Roma. Ja els pensadors grecs consideraven Egipte la terra de naixement de la saviesa, la ciència, la religió i la filosofia. A través de la cultura clàssica occidental, el mite cultural egipci va travessar tota l´edat mitjana i tota l´edat moderna fins arribar a l´època contemporània. Així, quan el 1798 Napoleó I decidí d´envair Egipte, va tenir cura que el seu exèrcit anés acompanyat per una comissió d´erudits encarregada de compilar tot el saber científic sobre l´antiga terra dels faraons.

La publicació dels resultats d´aquestes recerques, juntament amb el desxifratge del llenguatge jeroglífic, va encetar a començaments del segle xix una nova etapa de la longeva i vigorosa fascinació occidental envers la cultura de l´antic Egipte –sempre envoltada fins aleshores per un halo de misteri–, en atorgar a aquesta d´ençà d´aquell moment una pàtina científica. L´hora de l´egiptomania i de l´egiptologia havia arribat i el terreny era ja adobat, sobretot a les gran potències europees, com França i Gran Bretanya, i als joves Estats Units independents.

Al llarg de la resta d´aquella centúria s´hi va desenvolupar un creixent moviment d´apropiació i reformulació de la cultura de l´antic Egipte, estès per disciplines com l´arquitectura, l´escultura i les arts decoratives, però també la literatura de viatges. L´obertura del canal de Suez i l´estrena de l´òpera Aïda van esperonar aquest interès, que va cristal·litzar en la formulació de l´estil neoegipci, sorgit a redós dels corrents artístics historicistes propis de l´eclecticisme de finals del segle xix.

Adreça:
C Montcada, 12
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Població:
Barcelona