Comunicat del Districte de Ciutat Vella | Ciutat Vella

Comunicat del Districte de Ciutat Vella

21/08/2017 - 14:45 h

Volem donar les gràcies a tota la ciutadania per la resposta solidària i acompanyar als veïns i les veïnes en el seu dol i commoció.

Dijous 17 va ser un dia tràgic. Catalunya va ser colpida per atemptats a Barcelona i Cambrils. A Barcelona el terror ha provocat fins al moment 13 víctimes mortals, una d’elles vinculada al mercat de la Boqueria, i ha ferit 120 persones: veïns, veïnes, i visitants de múltiples nacionalitats que es trobaven al passeig més emblemàtic de la ciutat.

El país i la ciutat estan commocionats. L’atac ha impactat especialment, però, a Ciutat Vella, als barris del Raval i del Gòtic i la Rambla. Als seus carrers es va viure molt de dolor, por i angoixa. Tot el districte i els seus veïns i veïnes vam estar hores en estat de xoc i patint una gran incertesa. Però vam poder veure també a una ciutadania compromesa, valenta i solidària. Veïnat i treballadors, quiosquers, floristes, antics ocellaires, pintors i estàtues humanes, comerços, hotels, bars i restaurants, entitats i equipaments públics i privats de la zona van atendre, acollir i cuidar a víctimes i persones atrapades durant hores per les operacions policials i de resposta a l’atemptat. Van demostrar molta maduresa, col·laborant al màxim amb els serveis públics, amb molta comprensió respecte a la gran complexitat i les enormes dificultats de la intervenció que s’estava duent a terme. També a la resta de la ciutat les mostres de solidaritat i ajut per part de ciutadania, entitats i empreses han estat una constant, sense oblidar les innombrables mostres d’estima i suport rebudes d’arreu del món.

L’endemà, veïns i veïnes de la ciutat i turistes vam omplir massivament el centre de Barcelona per demostrar el nostre rebuig i solidaritat amb les víctimes. Desenes de milers de persones vam assistir al minut de silenci convocat a plaça Catalunya a les 12 del migdia, i moltes més es van acostar a la Rambla durant els dies següents per compartir el dolor i reivindicar, no obstant això, la vida cridant massivament que “No tenim por”.

Des del Districte de Ciutat Vella volem donar les gràcies a tota la ciutadania per aquesta resposta, acompanyar a veïns i veïnes en el seu dol i commoció, i agrair a tots els serveis públics, municipals i d’altres administracions, el seu compromís i la immensa feina que han fet aquests dies, i que segueixen fent.

Ciutat Vella ha estat sempre terra d’acollida i diversitat i la Rambla, un símbol de llibertat, cosmopolitisme, alegria i reivindicació. Com es recull a la declaració institucional aprovada pel conjunt del Ple de l’Ajuntament el divendres 18: “No permetrem que l’odi ni el racisme arrelin entre nosaltres. Barcelona seguirà sent una ciutat de pau, orgullosa de la seva diversitat i convivència. La por no prevaldrà. Tornarem a voltar per la Rambla i ho farem amb llibertat i amb amor per la nostra ciutat i per la vida”. Les darreres hores els barcelonins i les barcelonines ja ho estem fent, tornant a la Rambla i compartint el seu dolor, passejant i deixant missatges, flors i espelmes. Moltes gràcies pel vostre escalf.

Des d’aquest dissabte s’ha habilitat el Saló de Cent de l’Ajuntament amb un Llibre de Condol perquè tota la ciutadania pugui passar a signar-lo com a mostra de condol pels atemptats de la Rambla i de Cambrils. Restarà obert des de les 10 del matí a les 8 del vespre fins al divendres 25 d’agost. Us convidem a acostar-vos-hi. També s’ha obert un Llibre de Condol digital en cas que no us hi pugueu acostar: http://barcelona.cat/llibredecondol o barcelona.cat/librodecondolencias

Se celebrarà també dijous 24 a la tarda un acte interconviccional i interreligiós per homenatjar les víctimes de l’atac terrorista sofert a Barcelona i Cambrils i en favor de la pau i la diversitat. L’acte, que previsiblement podria fer-se al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, té com a objectiu donar resposta a les diferents sensibilitats religioses, laiques i atees tant de les famílies de les víctimes com de la ciutadania que hi vulgui assistir, i hi participaran diferents referents de religions presents a la ciutat, com la jueva, la protestant, la catòlica i la musulmana, entre d’altres.

Dissabte vinent, 26 d’agost, us esperem també a la gran manifestació ciutadana per mostrar el rebuig als atemptats i a la violència, i a favor de la pau, l’amor i la solidaritat. Sota el lema “No tinc por” recorrerem a les 18h la distància entre els Jardinets de Gràcia i la plaça de Catalunya.