Aprop: Allotjaments de proximitat provisionals per lluitar contra la gentrificació

15/02/2018 - 10:36 h

Els allotjaments d'Aprop reforcen les polítiques d’habitatge de la ciutat amb un nou model de pisos d’estada temporal.

Els allotjaments d'Aprop reforcen les polítiques d’habitatge de la ciutat amb un nou model de pisos d’estada temporal de construcció ràpida, sostenible i de qualitat per ampliar el parc públic d'habitatge i evitar l’expulsió dels veïns i les veïnes dels barris. El projecte no substitueix les promocions que ja estan previstes i que representen, a finals de mandat, un total de 4.000 habitatges construïts o en procés.

“Hem multiplicat per quatre la inversió en habitatge, però necessitem que l’Estat i la Generalitat compleixin amb les seves obligacions, mentrestant exhaurirem totes les possibilitats que tenim dins de les nostres competències per donar resposta a les realitats de la ciutat”, ha declarat l’alcaldessa, Ada Colau.

Els blocs que es construeixin s’ubicaran dins dels barris i combinaran diferents perfils de residents, persones inscrites al registre de sol·licitants d’habitatge protegit i persones en situació d’emergència habitacional. El fet que aquests allotjaments siguin transportables permet mobilitzar una sèrie de solars que actualment estan buits, a l’espera de construir-s’hi els equipaments per als quals estan reservats.

Està previst que en alguns blocs s’incloguin equipaments públics per reforçar-hi la vessant comunitària. La iniciativa ja s’ha compartit amb l’Institut de la Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) o la Fundació Hàbitat3, entre altres, i ha tingut l’impuls del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona.

L’Aprop serà una realitat abans que acabi el 2018, amb una primera prova pilot que disposa d’un pressupost de 5,3 milions d’euros i amb la construcció de 92 allotjaments (21 individuals i 71 dobles) per a unes 250 persones. Aquestes promocions s’aixecaran en tres solars de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí, districtes que concentren un problema més gran de gentrificació, tot i que la previsió és que s’estenguin progressivament a solars de tots els districtes de la ciutat.

Construir un habitatge públic requereix entre sis i set anys, segons els casos, des que s’inicien les feines administratives fins que s’hi pot entrar a viure. Amb el nou projecte aquest temps es redueix a nou mesos i permet oferir una resposta temporal fins que s’acabin de construir les promocions previstes.

Els allotjaments Aprop són un tipus d’habitatge que ja funciona amb èxit en diferents ciutats del món. S’han estudiat i analitzat iniciatives similars en ciutats com Copenhaguen, Vancouver, Amsterdam o Londres.