Tot a punt per a les festes de Sant Josep Oriol!

07/03/2019 - 14:42 h

Festes populars. L’arribada de la primavera ens portarà una de les celebracions més esperades, la festa major del barri del Pi, que es farà de 16 al 24 de març.

L’arribada de la primavera ens porta les festes de Sant Josep Oriol, la festa major del barri del Pi, que es farà de 16 al 24 de març. Enguany la festa celebra el 350 aniversari dels gegants petits amb una exposició a la Casa dels Entremesos que es podrà veure del 14 de març al 23 de juny.

Les festes arrencaran el dissabte 16 de març amb el toc d’inici de la festa i el pregó a càrrec de Manel Barceló, guionista i dramatug, veí del barri. Aquest dia també es farà la tradicional remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol i el ball de gegants originals del PI. Tot seguit la cercavila anunciadora de les festes i a la tarda hi haurà la diada castellera amb els Castellers de Barcelona i els de Sagals d’Osona.

A les vuit tindrà lloc la Representació del Retaule de Sant Josep Oriol, el drama sacre que es representa a l’interior de l’església del Pi i en el que hi participen centenars de persones.

L’endemà diumenge, arriba el moment de l’acte ‘Bestieses’, els convidats del Lleó i la Mulassa’. Enguany, els convidats seran l’Àliga de Tàrrega i el Bou de Tortosa.

El divendres 22, hi haurà la cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantó, bèstia o capgròs. A mitja tarda, es farà un contacontes i al vespre, l’ofici de festa major. I tot plegat durà a l’Emmulassa’t!,

El dissabte 23 començarà amb un dels actes més esperats de la festa major, la tradicional passejada dels Oriols. Convidats pel gegant Oriol del Pi, fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata, la menja típica de les festes.

La festa seguirà al migdia, amb l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires i a la tarda, amb els jocs infantils i els populars atracaments d’en Perot lo Lladre.

L’endemà, diumenge 24 de març, caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarregaran els grallers i tabalers que fan les matinades. Cap a les 10.00 la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya per acompanyar els Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració. I finalment a les  12.00 arrencarà la cercavila de festa major.