Arriben les festes de Sant Josep Oriol!

12/03/2018 - 09:57 h

Festes populars. Del 17 al 25 de març el barri del Pi s'omple d'activitats de cultura popular per a totes les edats.

Amb l’arribada de la primavera el barri del Pi celebra la festa major, que es farà de 17 al 25 de març en honor a Sant Josep Oriol. Entre les novetats, destaquen la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, l’empal·liada del campanar del Pi, els repics de campanes i la cercavila infantil.

Les festes arrencaran el dissabte 17 de març amb el toc d’inici de les campanes – una de les novetats d’enguany- i el pregó a càrrec del senyor Emili Boada i Rovira, comerciant del barri. Aquest dia també es farà la tradicional remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, i el ball en família dels quatre gegants originals del Pi. A la tarda hi haurà la diada castellera amb els Castellers de Barcelona i els de Cerdanyola i al vespre es farà el retaule de Sant Josep Oriol, que enguany estrena posada en escena.

L’endemà diumenge, arriba el moment de l’acte ‘Bestieses. Enguany, amb motiu del quart de segle de la recuperació del Lleó, la figura convidada serà l’Àliga de la Ciutat. A més, La Mulassa, en el seu 450 aniversari, ha convidat el Poulain de Pesenàs una bèstia occitana que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i que balla d’una manera espectacular.

El divendres 23, diada de Sant Josep Oriol, hi haurà una altra de les novetats d’aquesta edició: la cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantó, bèstia o capgròs. A mitja tarda, es farà un contacontes i al vespre, l’ofici de festa major. I tot plegat durà a l’Emmulassa’t!, que incorpora diverses sorpreses amb motiu de l’aniversari de la seva protagonista: començarà amb unes projeccions i acabarà amb ball folk a càrrec del grup Bauma.

El dissabte 24 començarà amb un dels actes més esperats de la festa major, la tradicional passejada dels Oriols. Convidats pel gegant Oriol del Pi, fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata, la menja típica de les festes.

La festa seguirà al migdia, amb l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires i a la tarda, amb els jocs infantils i els populars atracaments d’en Perot lo Lladre.

L’endemà, diumenge 25 de març, caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarregaran els grallers i tabalers que fan les matinades. Cap a les 10.00 la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya i de més enllà per acompanyar els Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.

A les 12.00 arrencarà la cercavila de festa major que enguany prendrà un caire especial, amb la participació de lleons d’arreu de Catalunya amb motiu de l’aniversari del barceloní. Seran els de Tarragona, Reus, Manresa i el Vendrell. Però entre tots aquests sobresortirà el convidat d’honor a la festa: el cavall dels Nebot de Riudoms, la bèstia més gran de Catalunya – fa 6 metres d’alçada- i que ha estat convidada extraordinàriament per celebrar els 450 anys de la Mulassa.

Programa de les festes de Sant Josep Oriol 2018