Capgrossos històrics i artesans

14/01/2015 - 11:25 h

Comerç. El Ingenio és un establiment on fabriquen capgrossos de forma artesanal des de fa 177 anys.

Al número 6 del carrer de Rauric hi ha El Ingenio, una botiga històrica on es poden trobar articles per a festes. Hi destaquen per damunt de tots els capgrossos, fabricats artesanalment des de fa gairebé 200 anys.

Vídeo ‘El Ingenio: capgrossos històrics i artesans’

El Ingenio és un comerç que va néixer l’any 1838 gràcies a la família Escalé, que el va fundar com a taller de festes. Uns quants anys després, concretament el 1924, els Cardona Homs van fer-se càrrec de l’establiment i el van convertir en una referència del sector a Barcelona.

A El Ingenio s’hi poden trobar tot tipus d’articles per a festes, de màgia, malabars o circ. Però hi ha un article que destaca per sobre la resta i que fa que aquest establiment sigui únic: els capgrossos. Les prestatgeries d’aquesta botiga estan plenes d’aquests productes catalans tan populars. Dracs, àguiles, dimonis, personatges de diferents mides i fins i tot Groucho Marx reben els clients que hi entren.

Rosa Cardona, gerent d’El Ingenio, fa aproximadament 50 anys que treballa en aquesta botiga del carrer de Rauric custodiada per un capgròs de Pablo Picasso. Just a l’entrada també s’hi poden veure fotografies antigues, i la Rosa encara conserva algun dels primers catàlegs que es van publicar.

Capgrossos 100% artesanals

Darrere la part visible de la botiga hi ha l’obrador, un taller on treballa el senyor Agustín. Lluny d’utilitzar la moderna maquinària actual, a El Ingenio encara fabriquen tots els capgrossos de forma totalment artesanal. Generalment utilitzen els seus propis motllos, tot i que si els arriba un encàrrec concret, el procés varia. Aleshores creen el prototip amb guix i després el fabriquen amb cartó pedra. Al taller encara hi conserven motllos i peces de més de 150 anys d’antiguitat, que s’han convertit en veritables relíquies.

Més informació