Dol i condemna per l'assassinat d'una dona al Raval

14/12/2017 - 14:00 h

BCN Antimasclista. L’assassinat, comès per un home el 10 de desembre, activa el protocol municipal de dol, que culminarà amb un minut de silenci de rebuig a les violències contra les dones demà divendres, 15 de desembre, a la plaça de Sant Jaume.

El 10 de desembre un home va assassinar una dona al barri del Raval, al districte de Ciutat Vella. L'Ajuntament de Barcelona, com a mostra de rebuig a totes les violències contra les dones, ha activat el protocol de dol, i per això demà divendres, 15 de desembre, es farà un minut de silenci a la plaça de Sant Jaume.

Amb l’activació del protocol municipal de dol, el consistori manifesta el condol de la corporació i de la ciutat als familiars i les amistats de la víctima, alhora que posa de relleu la violència estructural que les dones pateixen pel sol fet de ser dones. El protocol de dol, treballat amb entitats i establert l’estiu del 2016, implica una denúncia pública als diferents espais de comunicació institucional per conscienciar la ciutadania sobre aquests actes de violència i la convocatòria d’un minut de silenci davant de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Jaume.

Més enllà de la condemna i el dol per l’assassinat, el dol públic municipal també vol reivindicar el dret de totes les dones a viure una vida lliure de violències.

Definició legal de violència masclista

Segons la investigació iniciada pels Mossos d’Esquadra, la víctima, de 48 anys i d’origen xinès, va ser assassinada a casa seva mentre exercia la prostitució. L’endemà d’aquest fet, un home de 58 anys i nacionalitat italiana va lliurar-se a la policia i va ser detingut com a presumpte autor del crim. Malgrat que la Llei 1/2004 estatal contra la violència de gènere preveu que, perquè un assassinat sigui considerat un acte de violència masclista, hi ha d’haver un vincle afectiu entre la víctima i l’agressor, el consistori ha decidit activar el mateix protocol de dol per feminicidi que s’activa en els casos que sí que recull la legislació espanyola.

Fets com el del Raval posen de manifest, però, la necessitat de revisar aquesta legislació per ampliar el concepte de violència masclista a totes les violències que pateixen les dones pel fet de ser dones. En aquest sentit, la llei catalana de drets de les dones sí que qualifica de violència masclista tota aquella que, en una situació de desigualtat, pateixen les dones en el marc de relacions entre homes i dones, en qualsevol àmbit (relació de parella o entorn laboral, social o comunitari) i de qualsevol mena (sexual, psicològica o física).

Recursos municipals contra la violència masclista

El compromís de l’Ajuntament amb els drets de totes les dones es tradueix en diferents serveis de suport i d’atenció:

Agència Abits: Agència per a l’Abordatge Integral del Treball Sexual. Telèfon de contacte: 932 564 615.
SARA: Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida, dirigit a totes les dones que pateixin qualsevol tipus de violència i també als seus fills. Situat al carrer de Marie Curie, 16. Telèfon: 932 915 910.
– En casos d’urgència, telèfon gratuït durant 24 hores al dia tots els dies de l’any del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB): 900 703 030.

L’Institut Català de les Dones també ofereix un telèfon permanent d’urgència específic contra la violència masclista, el 900 900 120.

Tots els serveis i recursos es poden trobar també al web municipal barcelona.cat/bcnantimasclista.

Més informació