EDhack Raval

27/02/2018 - 09:16 h

Innovació. Recentment, ha tingut lloc al Raval la primera hackató educativa a Catalunya orientada a resoldre reptes reals per transformar l’educació​.

Una oportunitat per transformar l’educació​

L’EDhack Raval va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona el passat 23 i 24 de febrer de 2018 i ha estat la primera hackató educativa a Catalunya orientada a resoldre reptes reals d’un territori concret, com reduir les taxes d’abandonament escolar o promoure l’empoderament de les famílies, entre altres.

La Fundació Jaume Bofill i la Fundació Tot Raval van organitzar l’EDhack Raval juntament amb les entitats impulsores del grup d’Educació Comunitària: Impulsem, Colectic, Casal dels Infants per l’acció social als barris, l’Escola de Músics i JPC, l’Associació de Mestres Rosa Sensat i el Districte de Ciutat Vella.

L’esdeveniment va aplegar uns 150 participants que es van organitzar en 30 equips heterogenis de veïns i veines, activistes, educadors, mestres i experts diversos amb l’objectiu d’aportar solucions a aquests reptes. Més de 50 mentors i 24 facilitadors van dinamitzar els equips al voltant de 4 reptes:

 • #jopersonalitzo
  Com personalitzem els aprenentatges per evitar l’abandonament escolar?
 • #joacompanyo
  Com garantitzem les transicions escolars per garantitzar l’èxit escolar?
 • #joenforteixo
  Com emfortim les famílies perquè siguin motors de millora educativa?
 • #joconnecto
  Com connectem els actors educatius del barri per crear més i millors oportunitats?

De l’experiència #EDhack Raval van sorgir 29 propostes, de les quals van quedar 8 finalistes (Nou Mentor, Edubus, Enfortim Famílies, Raval Escapes, El Misteri del Llibre Blanc, Influencers Team, AFFAR i Apa i Endavant) que van ser escollides entre els propis equips. D’aquestes 8, el jurat va escollir les tres guanyadores.

El projecte guanyador de l’#EDhack Raval va ser ‘Enfortim Famílies’, amb el qual es vol teixir una xarxa entre famílies ‘motor’ que estan vinculades al centre educatiu, amb famílies que n’estan més desconnectades. Les iniciatives ‘Nou Mentor’ i ‘Apa i Endavant’ van guanyar el 2n i 3r premi respectivament.

El jurat va estar composat per AinaTarabini-Castellani, Joan Miquel Espada, Carmen Salcedo, Fàtima Ahmed, Natalia Martínez, Joan Subirats, Iuliana Constantin i Genís Roca.

Van posar la nota musical a l’event les veus dels joves del Musical Choirs de l’Escola de Músics i JPC i de la Coral de joves de Xamfrà i la rumba ravalera de Sam Mosketon.