El Centre Cívic Convent de Sant Agustí serà el primer equipament públic finançat per un préstec col·lectiu ciutadà

09/04/2019 - 13:31 h

Energia. Un total de 166 persones han participat en una campanya de 'crowdlending' que ha reunit 105.000 € per finançar la construcció d’una instal·lació fotovoltaica al Centre Cívic Convent Sant Agustí.

Un total de 166 ciutadans i ciutadanes han participat en la campanya de préstec col·lectiu ('crowdlending') que ha reunit en només 11 dies els 105.000 € necessaris per finançar la construcció d’una instal·lació fotovoltaica al Centre Cívic Convent Sant Agustí.

La campanya de ‘crowdlending’, la primera d’aquestes característiques impulsada des de  l’Ajuntament de Barcelona a través de l’empresa pública Tersa, ha utilitzat la plataforma d’Ecrowd!, especialitzada en aquest tipus de finançament.

El termini per poder fer aportacions al ‘crowdlending’ es va obrir el passat 25 de març i tenia previst durar fins al 22 de juny. No obstant això, en només 11 dies, ha aconseguit la meta fixada: gràcies als micropréstecs de 166 ciutadans i ciutadanes, ha recaptat els 105.000 € necessaris per finançar la construcció d’una instal·lació fotovoltaica que se situarà al terrat del Centre Cívic Convent Sant Agustí.

La instal·lació fotovoltaica que es farà té una potència de 32kWp, i generarà anualment un total de 38.880kWh d’electricitat (l’equivalent al consum elèctric de 17 llars) que es destinaran a l’autoconsum del propi edifici del Centre Cívic Convent Sant Agustí.

En total, s’estima que aquesta instal·lació generarà un estalvi anual d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de 14.700 kg de CO2eq.

Un fórmula innovadora de participació ciutadana

Sota el lema “Comparteix el sol”, la campanya ha animat la ciutadania a apoderar-se i prendre un rol actiu en el futur energètic de la seva ciutat.

La iniciativa ha ofert la possibilitat d’invertir en energia solar de proximitat mitjançant una fórmula, el ‘crowdlending’, que permet recuperar els diners aportats. En concret, als 166 ciutadans que han invertit diners en el finançament de la coberta solar del Centre Cívic Convent Sant Agustí se’ls retornarà la quantitat aportada a un interès nominal del 0,95% anual (respecte el capital no retornat) i en quotes semestrals de capital i interessos que aniran rebent durant un total de cinc anys.

El préstec mínim que han pogut fer per participar en la campanya és de 50 € i el màxim, de 3.000 €.

Finalment, “Comparteix el sol” s’emmarca dintre del Programa d’Impuls a la generació solar de Barcelona, que té com a objectiu augmentar i potenciar el nombre d’instal·lacions renovables a la ciutat, en espais i cobertes tant públics com privats, implicant-hi no només l’Administració local, sinó també particulars, empreses privades i altres col·lectius per, entre tots, fer-ho possible.