Els actes imperdibles de les Festes de Sant Roc 2019

02/08/2019 - 10:44 h

Festa Major. Programació de les festes de Sant Roc de la plaça Nova, que enguany es celebren del 14 al 17 d’agost. Sabies que són les més antigues que es fan a Barcelona?

Les festes de Sant Roc de la plaça Nova, que enguany es duran a terme del 14 al 17 d’agost, són les més antigues que es fan a Barcelona. Van començar a celebrar-se l’any 1589, ara fa 430 anys (tot i que, a causa de guerres i epidèmies, no s’han pogut celebrar tots els anys). A més, les festes estan carregades d’elements que no es poden trobar enlloc més i que són centenaris, com ara la cucanya, els gegants vells, el globus del Capità Munyon, el porró llarg i els panellets.

Us presentem els actes més destacats del programa d’enguany:

Dimecres 14 d’agost

En Cu-cut a dalt del ruc. Com moltes altres festes majors, les Festes de Sant Roc de la plaça Nova arrenquen amb una cercavila que, en aquest cas, és molt especial: l’encapçala el capgròs Cu-cut muntat en un ase! Els altres capgrossos de la colla, el nan Cu-cut i els grallers la Pessigolla completen el seguici. A les 18.15h a la plaça Nova.

Hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Les Festes de Sant Roc de la plaça Nova no s’inauguren oficialment amb un pregó sinó amb la hissada de la bandera heràldica de Sant Roc. Enguany, se n’encarregaran les veïnes del carrer d’en Roca, que se suma com a espai de la festa. A les 19.15h a la plaça Nova.

Ballada de sardanes. La sardana és una dansa arrelada arreu del país i a les Festes de Sant Roc fa molts anys que s’hi fa una ballada. L’encarregada de la música serà la cobla Ciutat de Granollers i s’hi interpretaran peces rellevants per a la festa, com ara “Plaça Nova”, del mestre Josep Maria Boix, i d’altres ben pròpies d’una festa major com “Festeig”, de Ricard Viladesau, “Punt i contradansa”, de David Estanyol, i “Els gegants de Castellterçol”, de Joaquim Serra. A les 19.30h a la plaça Nova.

Dijous 15 d’agost

XXXVIII Trobada de gegants a la plaça Nova. Els gegants nous de la plaça Nova, en Roc i l’Eulàlia, fan d’amfitrions de la trobada gegantera de la festa major. Però no estaran sols, els acompanyarà la família gegantera de la plaça Nova al complet: els gegants infantils Pippo i Gal·la i el nan Cu-cut. També hi haurà un bon reguitzell de colles convidades: els gegants petits del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume, del carrer de la Princesa i els de l’Espluga de Francolí. A les 17.30h a la plaça Nova.

Falcons. Tot i la seva història recent, els falcons de Barcelona ja han entrat de ple a les festes de la ciutat. Com ja fan en moltes festes majors barcelonines, enguany duran a terme la seva diada a les Festes de Sant Roc. A les 18.15h a la plaça Nova.

Dansa tradicional. L’Esbart Català de Dansaires, degà dels esbarts de Catalunya, oferirà un any més la seva actuació a les festes. La ballada estarà dividida en dues parts, amb danses d’arreu del territori, com ara la Dansa d’Alpens, la Bolangera de Moja, el Cadrilh de Les, la Polça Piqué de Vielha, el Ball de Punts de Tiana, el Contrapàs de Pineda, el Ball de Cercolets de Sitges i el Ball de Cosses de Gósol. Amb la cobla Ciutat de Cornellà. A les 19.30h a la plaça Nova.

Havaneres. Si hi ha unes cançons de mariners i pescadors, aquestes són les havaneres. Pròpies de les viles de platja, com cada any en podrem gaudir a les Festes de Sant Roc. A càrrec del grup Arjau. A la mitja part hi haurà rom cremat. A les 22.00h a la plaça Nova.

Divendres 16 d’agost, diada de sant Roc

Seguici de Sant Roc. El dia de Sant Roc l’activitat començarà d’hora amb la sortida del seguici que es dirigirà cap a la missa de la Basílica del Pi. L’encapçalarà el Diable de Sant Roc, un personatge que només es pot veure una vegada l’any, i el formaran tot d’entitats de cultura popular del barri: el ball de bastons de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga, el Lleó de Barcelona, el nan Cu-cut, els gegants infantils Pippo i Gal·la, els gegants centenaris de sant Roc de la plaça Nova… El veïnat del barri tancarà la comitiva amb la tradicional bandera verda. Sortida a les 9.30h de la plaça Nova.

Renovació del vot. Sant Roc és venerat des de l’any 1589 perquè va preservar el barri del flagell de la pesta. Per això, cada any, per la festa major, es fa una missa solemne a la parròquia del Pi en què es canten els goigs, es venera la relíquia del sant i es beneeixen els famosos panellets. A les 10.30h a la basílica del Pi.

Balls a la Catedral i al Bisbat. Quan acaba la cerimònia, tot el seguici es dirigeix a la Catedral on, des de fa un parell d’anys, l’Àliga balla davant la capella de Sant Roc. Tot seguit, es fa una visita al Palau Episcopal. Allà, s’hi fan balls d’honor al pati i s’hissa la bandera verda de la comissió a la balconada principal, un privilegi de les festes. Després de la missa i la visita al Palau Episcopal, es farà l’ofrena floral a la imatge de sant Roc, que està situada a l’antiga porta d’entrada de la muralla romana, just on hi havia hagut la plaça Nova.

Ball dels gegants centenaris i sardanes. Tot seguit, els gegants centenaris faran el seu ball i hi haurà una petita ballada de sardanes a càrrec de la cobla Ciutat de Cornellà. Cap a les 12.30h a la plaça Nova.

El porró llarg. Us atreviu a beure amb un porró que té un galet de cinquanta-cinc centímetres? Com cada any des del 1830, el porró llarg, ple de bon vi, romandrà tot el dia a la plaça Nova perquè en begui tothom que pugui aixecar el seu llarguíssim galet. A partir de les 13.00h a la plaça Nova.

Festival infantil. Els festivals per a la mainada són un dels actes més freqüents en qualsevol festa major, però el que es fa a la plaça Nova té un element especial: el globus del Capità Munyon. Es tracta de l’enlairament d’un petit globus aerostàtic casolà que cada any pren la forma d’algun personatge escollit per la seva condició negativa. A part, hi haurà titelles, màgia i jocs tradicionals, com ara curses de sacs i de l’ou i la cullera, trencar l’olla i la popular cucanya. A partir de les 18.00 a la plaça Nova.

Dissabte 17 d’agost

Cercavila de l’Arpella. Com a novetat d’enguany, l’Arpella del barri Gòtic agafa protagonisme per les festes i estrena acte propi. Una cercavila que visitarà el nou espai de la festa: el carrer d’en Roca! A les 12.00h des de la plaça Nova.

La festa del gos. La llegenda sempre pinta sant Roc acompanyat del seu gos inseparable. Per això, aquests animals també tenen el seu paper a la festa. Hi haurà proves d’exhibició canina i es farà la tradicional salutació del gos a sant Roc. Es tracta d’un acte en què tots els gossos del barri passen per davant de la imatge del sant per demanar-li protecció. A les 17.30h a la plaça Nova.

Foc a dojo. La tarda de dissabte començarà amb el taller de diables infantils (19.00h) i continuarà amb la “Va tocada” amb el grup de percussió Percúdium (22.00h). A les 22.10h començarà el correfoc de les festes, amb la participació del Ball de Diables de Caldes de Montbui, els Diables del barri Gòtic, la Mulassa i la Víbria.

Castell de focs. El darrer instant de la festa serà el castell de focs a càrrec de la pirotècnia Estadella, que farà espetegar coets i trons per posar el punt final a les celebracions. A les 23.20h a la plaça Nova.