Els jardins del Baluard s’obren al públic

18/01/2015 - 15:27 h

Oci. Es poden visitar cada primer i tercer diumenge del mes. Feia dues dècades que estaven tancats.

Des de principis d’any, es poden visitar cada primer i tercer diumenge del mes. Feia dues dècades que estaven tancats.

Vídeo ‘Jardins del Baluard’

Al costat de les Drassanes, més amunt del Portal de Santa Madrona, l’únic portal que es conserva de la muralla medieval de Barcelona, s’hi amaga un dels jardins amb més encant de Barcelona, una sorpresa per a tots els que s’hi endinsen. Es tracta del jardí del Baluard, tancat al públic des de feia 20 anys i que des del 2015 obre cada primer i tercer diumenge del mes.

El jardí es troba al Raval, just al costat de la muralla del segle XIV. Aquest tram de muralla el va fer construir Pere III el Cerimoniós (1319-1387). El baluard de Santa Madrona es va construir posteriorment, entre el 1775 i el 1776, per reforçar les defenses en un temps en què se succeïen les guerres amb els francesos i els carlins i la ciutat s’enfrontava amb l’amenaça constant dels corsaris.

Des del principi del segle XX, quan la Casa del Governador va passar a ser una escola infantil, els jardins del Baluard van convertir-se en el pati de l’escola, fins als anys seixanta, aproximadament. “Els jardins tenen un encant especial, perquè feia més de 20 anys que estaven tancats. La gent els podia veure només des de fora. Ara s’hi pot passejar i copsar la tranquil·litat de l’espai i la història que l’envolta”, explica el president de la Coronela de Barcelona, Nicolau Martín, que gestiona i custodia aquesta zona emmurallada.