"Franco, Victòria, República", a El Born Centre de Cultura i Memòria

17/10/2016 - 20:12 h

Memòria. Aquesta exposició, que es pot veure fins al 8 de gener, reflexiona sobre la permissivitat amb els símbols de la dictadura.

Aquesta exposició, que es pot visitar fins al 8 de gener del 2017, reflexiona sobre la permissivitat amb els símbols de la dictadura mitjançant tres peces: La República, l’estàtua eqüestre de Franco i La Victòria. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que ha donat el tret de sortida de la mostra, ha afirmat: “No és còmode veure símbols del franquisme, però encara és més incòmode viure en un estat que tolera la impunitat.”

L’exposició “Franco, Victòria, República” consta de dos espais. En primer lloc, davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria, on s’exposen tres peces. Es tracta de La República, l’estàtua eqüestre de Franco i La Victòria, de Frederic Marès i Josep Viladomat, artistes que van treballar per a la República, també van contribuir a l’exaltació de la dictadura i després van ser reconeguts per la democràcia.

En aquest sentit, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, acompanyat del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha inaugurat la mostra i ha reivindicat: “La memòria és un dret de la ciutadania.” També ha declarat ser conscient que la mostra és incòmoda, però ha afirmat: “Encara és més incòmode que no es conegui la història ni per què aquests símbols van ser tolerats.”

La mostra té un segon espai, a l’interior d’El Born CCM, on es recullen les vicissituds de les tres estàtues en tres grans panells i un epíleg perquè el visitant en pugui extreure les pròpies conclusions. Tot, amb un llenguatge auster i utilitari, i amb l’objectiu que tots els visitants de l’exposició reflexionin sobre la banalització de la dictadura durant la democràcia com a base de la impunitat dels seus protagonistes i de la dificultat de restablir la memòria de la República.

En el marc del cicle “Evocacions de la ruïna”

Aquesta exposició és la segona de les tres que s’emmarquen en el cicle “Evocacions de la ruïna”, una proposta integral que reflexiona sobre el paper de la democràcia en la gestió de la dictadura franquista. El cicle pretén contribuir a fer visibles les impunitats de l’Administració democràtica vers els crims i les vulneracions de la dictadura i com això ha generat un buit de valors.