Ja es pot visitar l’aula episcopal de la Barcelona visigoda

17/03/2015 - 08:40 h

Arqueologia. El MUHBA ha inaugurat 300 m² de jaciments de l’època visigoda, amb l’aula episcopal, sales annexes i el baptisteri.

El MUHBA ha inaugurat 300 m² de jaciments de l’època visigoda, amb l’aula episcopal, sales annexes i el baptisteri.

Vídeo ‘Nou espai arqueològic al MUHBA’

Després de dotze anys de tasques de conservació, restauració i museïtzació, l’àrea del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) on es trobaven l’aula episcopal, les sales annexes i el baptisteri de l’època de la Barcelona visigoda ha tornat a obrir al públic. Es tracta de més de 300 m² de subsòl amb un recorregut arqueològic renovat, on també s’inclou l’exposició “Barcelona tardana. El cristianisme, els visigots i la ciutat”, amb 120 peces datades entre els segles IV i VII, així com fragments de sarcòfags, artesania o joies.

Segons el director del MUHBA, Joan Roca: “Aquesta part nova recuperada és clau per explicar el primer mil·lenni de la ciutat. De fet, ja el 1954 el fundador del Museu d’Història de Barcelona, Agustí Duran i Sanpere, va voler avançar cap a aquest nucli de la Barcelona dels visigots, de l’època que coneixem com a antiguitat tardana.”

Bisbes poderosos

En el nou espai destaca l’aula episcopal del segle V, que servia com a sala de recepció del bisbe per a audiències, judicis o reunions. De fet, la seva arquitectura majestuosa i solemne, que es pot observar en una reproducció en 3D que es mostra en el mateix recorregut, denotava l’important paper civil que tenia el bisbe a la ciutat de Barcelona en l’època visigoda, a part de les meres tasques religioses.

Batejos immersos

Una de les sales que de ben segur cridaran l’atenció als nous visitants és el baptisteri. Situat sota la catedral de Barcelona, la piscina baptismal del segle IV era de planta quadrada i va ser enderrocada al segle V per construir-n’hi una de nova de planta octogonal. Al segle VI les escales interiors per descendir a la piscina van ser retallades per aconseguir una forma de creu. “Des de la implantació del cristianisme i fins al segle VIII, el ritus del baptisme es realitzava per immersió, i la persona que es batejava, sempre adulta, s’introduïa a la piscina mentre el bisbe, fora de la piscina, administrava el sagrament”, explica la conservadora en cap del conjunt monumental de la plaça del Rei i comissària de l’exposició, Julia Beltrán.

Des del 16 de març la nova part arqueològica es pot visitar conjuntament amb els més de 4.000 m² del conjunt monumental de la plaça del Rei, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h, i diumenges, de 10 a 20 h. El preu de l’entrada per als adults és de 7 euros.