Jordi Rabassa, nou regidor de Ciutat Vella

18/07/2019 - 12:52 h

Nou mandat. L'historiador i activista social també liderarà la Regidoria de Memòria Democràtica.

Per majoria absoluta o bé per unanimitat, el Ple de l’Ajuntament ha tirat endavant tots els acords que s’han votat al Ple de presentació del cartipàs. Concretament, la Regidoria del Districte de Ciutat Vella passa a ser de l'historiador i activista social Jordi Rabassa, qui també liderarà la Regidoria de Memòria Democràtica del 2019 al 2023.

El regidor Jordi Rabassa, qui va ser el Conseller Tècnic del Districte de Ciutat Vella durant l’anterior mandat, és activista social, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, en l’especialitat de contemporània, i està especialitzat en la investigació dels moviments socials i la història de la ciutat, comptant amb diverses publicacions en solitari o en col·laboració sobre aquests aspectes.

Des de l’any 1993 està vinculat al moviment veïnal de la ciutat i ha format part de les juntes de diverses associacions de veïns i veïnes i d’entitats relacionades amb la recerca històrica, la recuperació de la memòria i la difusió i defensa del patrimoni.

Amb 45 anys i fins al 2023, Jordi Rabassa liderarà tant la Regidoria del Districte de Ciutat Vella com també la Regidoria de Memòria Democràtica, que dependrà de la sisena tinència d’alcaldia, encapçalada per Joan Subirats.

Comissions creades per majoria absoluta

La primera sessió del Ple de l’Ajuntament ha deixat una fotografia inèdita: per primera vegada la mesa presidencial l’ocupen només dones. L’alcaldessa, Ada Colau, la presidirà durant aquest mandat.

El Ple municipal ha aprovat la creació de quatre comissions permanents del Consell Municipal, així com les seves presidències i vicepresidències. Dues comissions les presidirà el Govern municipal, i les altres dues, el grup d’ERC.

Hi han votat a favor els grups municipals d’ERC, BComú, el PSC, BCN Canvi i el PP, 31 dels 41 membres del Ple. Cs s’ha abstingut i J×Cat hi ha votat en contra. Les quatre comissions són les següents:

Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports
Presidenta: Laura Pérez (BComú)
Vicepresidenta: Marga Marí Klose (PSC)
Comissió d’Economia i Hisenda
President: Jordi Castellana (ERC)
Vicepresidenta: Montserrat Ballarín (PSC)
Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció
President: Albert Batlle (PSC)
Vicepresident: Jordi Martí Grau (BComú)
Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat
Presidenta: Maria Bohigas (ERC)
Vicepresidenta: Janet Sanz (BComú)
Pel que fa a la presidència dels districtes, els grups han acordat que totes seran a càrrec dels partits de l’oposició.

Àrea Metropolitana de Barcelona

El Ple del Consell Municipal ha donat llum verda per unanimitat al nomenament dels representants municipals a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El repartiment és el següent: ERC (6 representants), BComú (6 representants), el PSC (5 representants), BCN Canvi i Cs (4 representants), J×Cat (3 representants).

BSM, proporcional al Ple

En el Ple de presentació del cartipàs s’ha acordat, amb el vot afirmatiu de tots els grups, la composició dels consells d’administració de les empreses amb capital cent per cent municipal. En el cas de Barcelona de Serveis Municipals, SA (BSM), el consell d’administració reproduirà la mateixa proporcionalitat que té el Ple municipal.

Així mateix, s’ha aprovat amb el vistiplau de tot l’hemicicle la designació dels representants municipals al Consorci de la Zona Franca. N’exercirà la presidència l’alcaldessa, Ada Colau, i hi haurà un representant de cada grup municipal.

Sous congelats

També s’han aprovat per unanimitat el règim de dedicació i les retribucions dels membres electes de la corporació. En aquest sentit, s’ha fixat en 32 el nombre màxim de regidors i regidores que podran tenir una dedicació exclusiva.

Les retribucions no pugen respecte al mandat anterior. Per decisió unànime de tots els grups, els sous per a la dedicació completa i per a les parcials del 85% i el 50% són els mateixos que es van aprovar al Ple de presentació del cartipàs del mandat anterior.