La processó del Carme reviu el llegat mariner de la Barceloneta

11/07/2018 - 13:41 h

Festes. La processó és una de les tradicions més destacades del barri mariner, la patrona dels navegants surt a passejar dissabte 14 de juliol a la tarda.

La Barceloneta és el barri mariner per excel·lència i per això encara manté un bon reguitzell de tradicions lligades a la gent de mar. Una de les més destacades és la processó del Carme, la patrona dels navegants, que es farà dissabte 14 de juliol a la tarda.

Com en moltes altres poblacions de la costa catalana, la festa consisteix en una processó marinera on la imatge navega a bord d’un vaixell i és seguida per una corrua d’embarcacions de tota mena.

Tot i que la diada de la Mare de Déu del Carme és el 16 de juliol, a la Barceloneta ja fa molts anys que la celebració es trasllada al dissabte. A les 17 h es treu la imatge de la marededéu, ben engalanada, de la parròquia de Sant Miquel i comença a una processó que davalla l’avinguda de Joan de Borbó fins al moll dels Pescadors. Allà es carrega a bord d’una ‘golondrina’ i comença la processó marítima, que dura una hora i mitja i recorre les aigües del port.

Una vegada a terra novament, a les 19 h la marededéu presideix una missa en honor seu que es fa a la zona del moll mateix, on habitualment es guarden les xarxes. S’hi habilita un escenari on els pescadors i les seves famílies li porten flors i la Confraria de Pescadors de la Barceloneta li fa una ofrena de peix. Una vegada acabada la missa, es clou la celebració amb una cantada d’havaneres.

La llegenda

L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. L’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. El culte a la Mare de Déu del Carme va substituir l’antic culte a sant Elm, patró dels navegants catalans, i és, juntament amb Sant Pere i Sant Andreu, una de les patrones de la gent de mar.