La comunitat filipina celebra el Sinulog

15/01/2019 - 13:33 h

Religió. El 20 de gener, se celebrarà un festival en honor al Nen Jesús al barri del Raval, que commemora l'adopció de la religió catòlica per part del poble filipí.

El 20 de gener, se celebrarà un festival en honor al Nen Jesús al barri del Raval, que commemora l'adopció de la religió catòlica per part del poble filipí.

El Sinulog se celebrarà a la Parròquia de Sant Agustí del Raval el proper diumenge a partir de les 16 h de la tarda, quan els i les membres de l’Associació Visayas-Mindanao (VISMIN) i la Parròquia Inmaculada Concepción y San Lorenzo Ruiz faran una actuació sobre la història de la festivitat i una dansa en honor al Santo Niño de Cebu.

El festival de Sinulog és una festivitat catòlica que té l’origen en l’adoració del Santo Niño, patró de la ciutat de Cebu, a Filipines. Aquesta imatge en forma d’estàtua del Nen Jesús és considerada miraculosa i és àmpliament venerada per la comunitat catòlica local.

El Sinulog se celebra cada any a Cebu durant el tercer diumenge de gener. Durant el festival es duen a terme diverses processons religioses i un ball ritual molt característic que rememora el ball d’alegria que suposadament va fer l’aleshores reina Jumamay al veure la imatge del Santo Niño per primera vegada; aquesta dansa simbolitza també la conversió a la religió catòlica per part del poble filipí durant el segle XVI.

A part de la vessant religiosa, el Sinulog també té una important vessant cultural, amb la representació de diversos vestits i danses de diferents parts del país, cavalcades i la celebració de concursos. Versions més petites del festival també se celebren en altres parts de la província, per honorar al Nen Jesús. A més, una setmana abans, la ciutat de Cebu celebra també el Sinulog sa Kabataan (el Sinulog dels joves i estudiants).

El Santo Niño de Cebu

El Santo Niño de Cebu va ser un regal que va fer l’explorador Fernando de Magallanes al rei de Cebu, Rajah Humabon (posteriorment batejat com a Carlos) i la seva reina, Hara Jumamay (posteriorment batejada com a Juana), durant la seva arribada a Filipines l’any 1521 representant la corona espanyola. Aquesta imatge, una figura del Nen Jesús tallada en fusta i embolcallada amb una capa de diferents colors, és considerada una de les relíquies catòliques més antigues del país. Al segle XVII, els exploradors espanyols van declarar que el nen era miraculós i la imatge va resultar la llavor d’on va germinar la conversió del poble filipí al catolicisme.

Actualment la imatge del Santo Niño es troba a la Basílica Menor del Santo Niño, que porta el seu nom, preservada en una vitrina de vidre reforçat des de 1835 per evitar que sigui malmesa. La figura, d’estil flamenc, va ser beneïda pel papa Joan Pau II l’any 1990. Davant la basílica es pot contemplar la creu de Magallanes, el principal símbol de la ciutat.

Festivitats religioses a Ciutat Vella

Amb la voluntat d’explicar als veïns i veïnes de Ciutat Vella les diverses manifestacions culturals i religioses que passen als carrers del districte, s’han editat una sèrie de fulletons que es repartiran a vianants i veïnat durant els actes, i que es recullen sota la col·lecció “Festivitats religioses a Ciutat Vella”.