La imatge i el cartell volen reflectir la gran influència que té la festa major en els barcelonins i les barcelonines, fins i tot per als qui no se’n van de festa o no saben ni què és la Mercè. La productora Canada proposa una mirada de la festa des del punt de vista d’un infant.
Aquest any hi ha un espot audiovisual per anunciar la Mercè 2024 que explica la història d’un nadó que no deixa de plorar i a qui la seva mare no pot calmar. El nadó només atura el plor quan veu per la finestra una geganta ballant i es queda adormit amb el soroll dels focs artificials.
El cartell de la Mercè 2024, que té aquest origen audiovisual, plasma el moment en què l’infant mira amb fascinació la llum dels focs artificials que entren per la finestra de l’habitació.
Carme Solé Vendrell, pregonera de la festa
Carme Solé Vendrell, il·lustradora, pintora i escultora, va néixer a Barcelona el 1944 i va estudiar pintura a l’Escola Massana de Barcelona. Ha il·lustrat més de nou-cents títols i ha exposat a Barcelona i a Madrid, i també a París o a Taipei, entre altres.
La seva trajectòria professional s’ha caracteritzat per la defensa dels drets dels infants: és la creadora i impulsora de la campanya WHY?, que denuncia la vulneració dels drets dels més petits i que s’ha exposat en nombroses ciutats del país. Ha col·laborat amb Unicef i és l’autora del personatge plasmat en la Gegantona Laia de l’imaginari festiu de la ciutat.
Casablanca, ciutat convidada
La ciutat principal del Marroc, amb el seu port més destacat, Casablanca, és la convidada de les Festes de la Mercè. La ciutat marroquina és un dels centres creatius en què el talent jove i emergent és més potent i hi destaquen les músiques urbanes.
Destaca l’espectacle Maalem Hassan Boussou Ensamble & Raúl Rodríguez Ensamble, amb catorze músics que proposen un diàleg entre la música gnawa i el flamenc. També s’inclouen les propostes de Widad Mjama sobre l’art de l’aïta, les referències al popular estil chaabi dels Pinan 450F o la música popular moderna d’Oum.
La cultura marroquina també serà ben visible al Mercè Arts de Carrer (MAC) i al Barcelona Acció Musical (BAM). La vitalitat de Casablanca en arts urbanes i audiovisuals es projectarà al Castell de Montjuïc amb els paisatges cúbics comissariats per Salah Malouli.
Els escenaris de la Mercè
Els concerts de la Mercè 2024 tindran un nou escenari a la plaça de Catalunya, a més de l’escenari recuperat de la plaça Reial i els de la rambla del Raval, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Fabra i Coats i la plaça de Can Fabra.
Pel que fa a la programació de Música Mercè, es mantenen els escenaris de l’any passat, entre els quals hi ha el del carrer de Menéndez y Pelayo, a les Corts, estrenat l’any passat, i espais tan emblemàtics com el Teatre Grec, els jardins de Pla i Armengol, la plaça Major de Nou Barris, l’avinguda de la Catedral, la plaça de Sant Jaume, la platja del Bogatell i l’avinguda de la Reina Maria Cristina, amb el tradicional piromusical.
Mercè Arts de Carrer (MAC) estrena ubicació al moll de Mestral del Port Olímpic i a l’espigó del Bogatell, coincidint amb les celebracions de la Copa Amèrica. A més, recupera l’escenari del parc de la Trinitat i repeteix el del parc de l’Estació del Nord. La fira Terra i Gust i la mostra d’associacions Associa’t tornaran a tenir lloc al parc de la Ciutadella.