La població de coloms, sota control amb pinso anticonceptiu

23/02/2017 - 10:30 h

Ecologia. Ciutat Vella tindrà instal·lats cinc dispensadors de pinso, dos a la Barceloneta, dos al Raval i un al barri Gòtic.

Es repartiran per punts estratègics de Ciutat Vella amb l’objectiu de reduir la població d’aquestes aus fins al 80% en un màxim de 5 anys

El districte de  Ciutat Vella tindrà cinc punts de distribució de pinso anticonceptiu per controlar la població de coloms. Dos d’aquests punts estaran situats a la Barceloneta, un altre al Barri Gòtic i dos més al Raval. Aquests dispensadors automàtics reparteixen blat de moro amb nicarbazina, una substància inhibidora de la capacitat reproductiva dels coloms. Barcelona és la primera gran ciutat que impulsa mètodes anticonceptius amb aquesta substància. El mètode ja s’havia assajat amb bons resultats a altres ciutats com Gènova i altres petites localitats italianes, però mai en una gran ciutat com Barcelona, segons ha explicat el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno.

A principis de març hi haurà fins a 40 dispensadors instal·lats per tota la ciutat als llocs amb més densitat de coloms i als punts més conflictius denunciats per la ciutadania. “Barcelona és una ciutat amiga dels animals, i per això el control ètic dels coloms pot funcionar, perquè és una actuació preventiva i no hi ha sacrifici dels animals”, ha declarat Ximeno.

Aquest mètode, que substitueix el tradicional de les captures, actua a mig termini. Es preveu que la població actual es redueixi a l’entorn del 20% el primer any i entre el 70% i el 80% després de quatre o cinc anys. El proper mes de març l’Ajuntament enllestirà un cens de coloms que es va començar a elaborar el desembre del 2016. Es calcula que actualment hi ha 85.000 coloms a la ciutat.

A finals del 2017 es farà un nou cens de coloms a la ciutat per valorar l’efectivitat del mètode anticonceptiu. La direcció científica del programa la duu a terme el departament de Medicina i Cirurgia dels Animals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i els treballs científics de censos de poblacions els dirigeix el Museu de Ciències Naturals. Durant aquest any es farà un seguiment per avaluar l’impacte d’aquest mètode en els coloms, però també la possible incidència en altres tipus d’aus.  Segons ha reconegut el comissionat d’Ecologia: “Barcelona aspira a que aquest mètode sigui definitiu per controlar la població de coloms.”