Un pla integral per a abordar el sensellarisme a la ciutat

08/02/2017 - 09:56 h

Aquest document és pioner a tot l’estat i s’ha elaborat conjuntament amb la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar de Barcelona (XAPSLL) i amb persones que viuen o han passat per situacions de sensellarisme

L’Ajuntament ha elaborat el ‘Pla de lluita contra el sensellarisme de Barcelona. 2016-2020’ conjuntament amb la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar de Barcelona (XAPSLL) i amb persones que viuen o han passat per situacions de sensellarisme, amb l’objectiu de reforçar els equips de detecció i atenció de les persones sense llar destinant més personal i recursos per als equips de detecció de les persones que pernocten al carrer.

El programa que ha elaborat l’àrea de Drets Socials, és pioner a tot l’estat, i fixa els objectius de l’Ajuntament de Barcelona per lluitar contra aquesta xacra a mig i llarg termini. El desenvolupament del pla implica una inversió de 5 milions d’euros en equipaments i de 10 milions d’euros anuals (de 26,85 milions als 37,42 milions proposats en el pressupost 2017) en recursos per al Departament d’Atenció a Persones Vulnerables i al Departament d’Intervenció Social a l’Espai Públic.

El pla es proposa:
– Eliminar el sensellarisme de carrer de llarga durada, millorant el Servei d’Inserció Social, ampliant el programa Primer la Llar i col·locant el dret de l’habitatge en el centre del model d’atenció.
– Créixer substancialment en habitatges destinats a programes de Housing First
– Millorar les condicions de vida als recursos residencials.
– Apostar per la prevenció.
– Créixer en equipament especialitzats per atendre necessitats diverses: joves, persones amb malaltia mental.
– Prioritzar recursos amb allotjaments individuals amb espais compartits.
– Garantir la perspectiva de gènere i l’atenció específica a les necessitats de les dones sense llar i sense sostre.

Per a elaborar aquest pla, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Àrea de Drets Socials, ha realitzat un procés de consultes i deliberació en el que han participat els professionals dels serveis municipals i un grup de persones usuàries de recursos per a persones sense llar que han passat i patit situacions de sensellarisme i que han aportat idees per a la millora dels serveis d’atenció des de la seva pròpia vivència.

“El Pla recull els compromisos de l’Ajuntament i de les 32 entitats socials de la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar de Barcelona. La trajectòria de treball conjunt i el coneixement compartit de la situació del sensellarisme que s’han elaborat en el marc de la XAPSLL des de la seva constitució l’any 2005, són essencials per poder presentar avui un pla de ciutat”, ha explicat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

Barcelona ha vist créixer, els últims vuit anys, en un 60% el nombre de persones que dormen en recursos residencials especialitzats d’entitats socials i de l’administració municipal. De les 1.190 del 2008 a les 1.907 del 2016. En paral·lel, els recomptes realitzats a la ciutat i les dades del Servei d’Inserció Social de l’Ajuntament indiquen un creixement de les persones que dormen al carrer: si al primer recompte exhaustiu realitzat l’11 de març de 2008 es van comptabilitzar 658 persones pernoctant a l’espai públic, al recompte de 18 de maig de 2016, passaven la nit al ras 941. Això suposaria un increment del 37% en 8 anys.