L’art i la literatura caminen plegats al CCCB

17/03/2015 - 16:57 h

Exposició. “Les variacions Sebald” mostra la influència de l’escriptor alemany en les arts plàstiques.

“Les variacions Sebald” mostra la influència de l’escriptor alemany en les arts plàstiques. L’exposició s’emmarca en el Kosmopolis, que vol ser la festa de la literatura amplificada i que enguany celebra els 150 anys d’Alícia al país de les meravelles, amb un programa que navega en un interrogant continu entre la ficció i la realitat.

Vídeo ‘Les variacions Sebald’

El CCCB està literalment immers en l’imaginari de W. G. Sebald, un dels escriptors fonamentals del canvi de segle i autor de Die Ringe des Saturn (“Els anells de Saturn) Austerlitz. Un mar de papallones negres obre l’exposició “Les variacions Sebald”, obra de l’artista mexicà Carlos Amorales. I és que Amorales comparteix amb l’escriptor alemany la mateixa metàfora: les papallones negres com a símbol de l’arribada d’allò desconegut, fosc i pertorbador, però que alhora té una certa bellesa.

A l’interior, el visitant hi troba una conversa constant entre les arts plàstiques i la literatura i descobreix com n’és d’inspiradora l’obra d’un dels escriptors més influents dels darrers anys. Va ser un creador únic, que juxtaposava la imatge i el text, i que va aspirar al premi Nobel. Per a Rosa Ferré, cap d’exposicions del CCCB, “Sebald va obrir uns camins fonamentals en la seva manera de fer i de narrar i ha exercit una influència en les arts plàstiques que molt pocs escriptors han tingut”.

Així, per exemple, hi ha artistes que usen la mateixa tècnica creativa que Sebald, el collage. Altres n’exploren els temes principals, com Núria Güell, que reflexiona sobre la memòria històrica, o Guido van der Werve, que indaga el concepte de viatge en el documental Nummer veertien, home. La majoria, com Andrea Geyer i les diapositives de la seva àvia alemanya o Susan Hiller i les seves fotografies de paisatge impregnades del passat, relaten la història col·lectiva a través d’una història personal.

La festa de la literatura amplificada

Sebald ha esdevingut enguany el fil conductor de Kosmopolis, que arriba a la 6a edició convertit en una festa de participació per als amants de la literatura. Tal com explica Juan Insua, director del Kosmopolis, “és més que un festival, és un moment de concentració de les formes diverses d’entendre la literatura al segle XXI, una casa amb moltes portes d’entrada”. El festival, a més, celebra els 150 anys d’Alícia al país de les meravelles, amb un programa de cinc dies que inclou diàlegs, conferències, tallers, recitals, pel·lícules i jocs. Podeu consultar-lo sencer en aquest enllaç.