Les orquestres escolars de Ciutat Vella

14/03/2017 - 10:03 h

Des de fa anys, la música és molt present en alguns centres educatius de Ciutat Vella formant part del curriculum escolar.

 

Actualment, Ciutat Vella engloba tres centres educatius on la música i l’orquestra forma part del curriculum escolar.

Aquests centres educatius són dues escoles de primària: Mediterrània i Pere Vila, i un institut d’Educació Secundària Obligatòria, Pau Claris.
Els hem anat a visitar mentre assajaven. Cadascun, amb les seves particularitats, s’emmarca en diferents projectes:

 

L’orquestra de l’escola Mediterrània

L’orquestra de l’escola Mediterrània s’emmarca en el projecte “EducArt pel Desenvolupament”, impulsat per Xamfrà i Educo i finançat per l’Ajuntament de Barcelona. EducArt és un projecte que fa servir la música, el teatre i la dansa, com a eines sòcioeducatives i que va començar el 2016 a tres centres educatius del Raval, Barceloneta i Ciutat Meridiana. Dins d’EducArt s’estan fent tallers de Basket Beat, Música i Moviment, Dansa Urbana i Orquestra.

A l’escola Mediterrània tots els nens i nenes de 4t, 5è i 6è que es queden a menjador fan dues hores d’orquestra a la setmana; són 33 alumnes que toquen el violí, la viola, el violoncel, la flauta i el clarinet. D’aquestes dues hores d’orquestra setmanals, una d’elles la destinen a la classe específica de l’instrument. En grup, coneixen l’instrument i aprenen a tenir-ne cura per poder-se’l endur a casa. En aquestes classes de petit grup adquireixen la tècnica de l’instrument, es treballa el repertori i es van compartint setmana rere setmana les impressions i vivències dels nens i nenes amb l’instrument. El divendres al migdia és el dia de tutti, on el treball en el gran grup permet crear una dinàmica d’orquestra on són necessaris l’escolta, la concentració, el compromís i la iniciativa pròpia.

Perquè el conjunt pugui funcionar cal que les persones que en formen part tinguin la voluntat d’entendre’s i els mitjans per fer-ho possible. Al llarg del curs l’orquestra fa concerts a l’escola, participant en els esdeveniments que organitza, i la voluntat és de participar cada vegada més en el teixit del barri de la Barceloneta.

 

L’orquestra de l’escola Pere Vila

L’orquestra de l’escola Pere Vila amb el suport del Districte de Ciutat Vella ja té dos anys de vida i neix del projecte de música que té l’escola, un projecte que vetlla perquè la música sigui més present a totes les aules en el dia a dia dels nois i noies, i que alhora, ajuda a que el clima escolar sigui més tranquil, respectuós i cooperatiu.

Són un bon nombre d’alumnes de 1r a 6è i d’instruments. En els assajos cohexisteixen diferents nivells, però els alumnes grans, amb un bagatge musical més ampli, ajuden als petits a tocar les notes difícils, s’interessen perquè soni bé, i tenen ganes de que tot funcioni donant exemples als petits!

Tota l’escola n’està involucrada i també les famílies que que creuen que és un projecte que val la pena i engresquen als fills i filles a seguir fent música, i a viure-la intensament.

 

L’orquestra de l’institut Pau Claris

A l’Institut Pau Claris hi ha una agrupació de diferents instruments que fan músiques de tots els estils. És un grup de 10 alumnes que assagen els divendres cada 15 dies, amb el suport de l’Escola de Músics i JPC. Juntament fan actuacions amb la coral de l’Institut.