Arquitectura efímera sobre els valors del Tricentenari

14/02/2014 - 00:00 h

Grans instal·lacions de destacats arquitectes internacionals, que simbolitzaran els valors clau del Tricentenari, s'instal·laran a l'espai públic de la capital catalana.

Al mes de maig, el parc de la Ciutadella mostrarà una gran instal·lació de l’arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d’escena Àlex Ollé que simbolitza les antigues muralles que defensaven la ciutat i que també reprimien els opositors al poder dominant.

Aquesta és una de les set instal·lacions que es col·locaran a diferents places i espais públics de Barcelona en el marc del Tricentenari. El projecte rep el nom de “BCN RE.SET” i el defineixen com un circuit d’arquitectura efímera.

“Es tracta d’una intervenció potent a l’espai públic que no volem que deixi ningú indiferent”, ha assegurat el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, que ha recordat que la vocació del Tricentenari “és totalment cosmopolita” i que, en aquest sentit, té voluntat d’obertura al món.

Per la seva banda, el comissari dels actes del Tricentenari a Barcelona, Toni Soler, ha recordat que el Tricentenari “no solament pretén recordar el passat, sinó que també vol exhibir la creativitat, l’obertura al món i el gust pel carrer de la nostra ciutat”.

Cadascun d’aquests set espais estarà dedicat a un dels conceptes clau de la commemoració fets del 1714: la identitat, la llibertat, la democràcia, la diversitat, la memòria i Europa.

El mur del parc de la Ciutadella, que a principis de juny s’enderrocarà metafòricament en un acte festiu obert a la ciutadania, també transmet, segons Tagliabue, un missatge optimista sobre el significat de la derrota del 1714. “Com l’au fènix, Barcelona va tornar a renéixer i ara està en una època cultural que es recordarà en el temps i que arreu del món s’admira”, explica.

Les sis instal·lacions restants, que a partir de Sant Joan ja es podran visitar, les han dissenyat sis arquitectes de renom internacional, entre ells el xinès Xiaodu Liu, que instal·larà una gran volta catalana de bambú i fusta a la plaça Nova; o la francesa Odile Decq, que penjarà samarretes amb el rostre de 300 persones, símbol d’aquests 300 anys, a la plaça dels Àngels.

També destaca la proposta de biblioteca d’intercanvi de llibres a la plaça de Salvador Seguí de l’índia Anupama Kundoo i el projecte de l’irlandès Peter Cook per a la plaça de la Mercè, que s’inspira en un casament, amb tendal i catifa, per simbolitzar la llibertat de les persones en la societat democràtica.

Per la seva banda, l’estudi Gafton mostrarà a l’Arc de Triomf la història de Barcelona a partir de mobiliari urbà la plaça del Mar mostrarà un llarg pavelló dissenyat per Hubert Klumper que vol donar importància a la cuina europea i serà la seu de degustacions culinàries i performances.

Aquestes instal·lacions, en què han participat alumnes d’escoles d’arquitectura barcelonines (LaSalle, ESARQ-UIC, IAAC i Elisava), no es desmuntaran fins al proper 11 de setembre.