La Massana i el seu vincle amb la singularitat del Raval

20/01/2014 - 08:00 h

Durant vuitanta-cinc anys els massaneros han estat, i ho continuaran estant, molt vinculats amb la singularitat del barri del Raval.

D’ençà del 1935 els estudis interdisciplinaris que combinen l’ofici amb l’art i el disseny es cursen a l’antic Hospital de la Santa Creu. Els massaneros estan molt vinculats amb la singularitat del barri del Raval. I ho seguiran estant.

L’any que ve començaran les obres a la plaça de la Gardunya, darrere la Boqueria, on s’ubicaran les dependències de la nova Escola Massana del segle XXI. Seran cinc plantes, els fonaments de les quals ja es poden veure.

És a molts pocs metres, entrant pel carrer de l’Hospital, de la seu emblemàtica d’aquesta institució creativa.

Els alumnes segueixen mantenint aquell “esperit de llibertat creativa”, com assenyala Montse Gomis, professora de dibuix i gravat des de fa vint-i-dos anys.

Gomis es fa càrrec del taller de gravat per on passen desenes d’estudiants que preparen algun dels projectes en els tres àmbits conceptuals del centre: les arts visuals, les arts aplicades i el disseny.

I dividits en quatre nivells curriculars: batxillerat artístic, cicles formatius de grau superior, formació permanent i continuada no reglada.

Al juny acaba la primera promoció de grau universitari

Actualment hi ha uns 1.400 alumnes, 120 professors i 20 persones d’administració i serveis.

Aquest curs del 85è aniversari coincideix amb la primera promoció universitària, de grau, adscrita a la UAB, que acabarà al mes de juny.

Gina Nadal s’especialitza en artesania i troba “molt positiu i encertat” que el que està aprenent acabi valent una titulació universitària, ja que, amb el títol a mà, podrà seguir adquirint més formació acadèmica, com ara un màster.

Paral·lelament, són molts els estudiants que vénen a fer-hi pràctiques i formar-se, com els alumnes del programa d’intercanvi Erasmus.

Vera Sing és una berlinesa que tenia clar que volia triar Barcelona i la Massana “perquè me n’havien parlat molt bé al meu país, ja que hi ha moltes possibilitats de fer pràctiques en tallers”.

I és així. Els estudiants continuen arromangant-se, amb les mans entintades i creant. Són els massaneros i les massaneres d’avui que es formen amb la mateixa estimació per les arts i el disseny que els que començaven el 1929.

Prestigi i renom assolits amb el pas del temps

Aquest centre municipal d’art i disseny segueix mantenint una tasca pedagògica d’alt nivell i el renom i prestigi assolit més enllà del nostre territori és un fet.

Al llarg d’aquest any celebraran l’efemèride del 85è aniversari recordant, un cop més, la importància de l’estimació per les arts i el disseny i la necessitat de crear i formar-se, dia rere dia.

(c) Les fotografies que il·lustren aquest reportatge les ha cedit la mateixa Escola Massana.