Arqueologia al servei del ciutadà

12/02/2014 - 00:00 h

El Servei d'Arqueologia de Barcelona arrenca una nova etapa amb l'estrena d'una seu al carrer d'en Rull amb la voluntat de donar a conèixer el passat romà de Barcelona.

Fins ara el servei havia compartit espai a diferents dependències municipals, la darrera a l’edifici annex del Centre Cultural del Born. Tenir un espai autònom li permetrà, segons el seu director, Josep Lluís Alós, “guanyar visibilitat i fer-nos més propers als ciutadans“. I la millor manera de fer-ho és “obrint els nostres arxius i les nostres excavacions i explicar-ho en temps real”, ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana durant la presentació del nou servei.

Una seu física, però també una seu virtual. El Servei d’Arqueologia de Barcelona posa en marxa una nova web que informa de les intervencions arqueològiques més importants de la ciutat. La gran novetat és que la nova pàgina web neix amb la voluntat de ser participativa. Disposa d’un apartat que pretén retrobar peces arqueològiques desaparegudes i es demana la col·laboració ciutadana per poder-ne reconstruir la història. Al llarg de la història de la recerca arqueològica de Barcelona hi ha hagut peces destacades que, per diversos motius, han desaparegut o de les quals s’ha perdut el rastre. La primera peça que es busca és una estela, coneguda amb el nom d’estela ibèrica de Barcelona, que conté una inscripció ibèrica que es va localitzar al Call al segle XIX i de la qual actualment se’n desconeix la localització. L’estela es va localitzar l’any 1858 en l’enderroc i reedificació de la finca del carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call, 5. Era propietat d’un notari, Jaume Tos, i segons algunes fonts va ser reutilitzada al mateix indret com a material de construcció, tot i que també hi ha altres teories que la situen a altres ubicacions.

Un itinerari per la Barcelona romana

El pla referent durant aquest mandat en l’àmbit arqueològic és el Pla Barcino, que realça les restes de la colònia romana a la ciutat. “És fàcil passejar per la Barcelona medieval, per la Barcelona del gòtic o la modernista. Volem fer un itinerari que recorri els espais més representatius també de la Barcelona romana, que en són molts”, explica Jaume Ciurana.

Pel que fa a la muralla, des de l’Ajuntament es treballa per condicionar el que serà el Passatge de la Muralla, que recorrerà entre el 30 i el 40% de les defenses barcelonines de l’època romana i que anirà des de la plaça de la Catedral fins a la plaça dels Traginers.

Perquè aquest passeig sigui una realitat encara hauran de passar uns anys. Primer cal documentar tot el traçat i acabar les intervencions arqueològiques. El que sí que està previst que s’obri al públic el proper any és la coneguda com a domus del carrer d’Avinyó, on s’ha trobat un important conjunt de pintures murals. Ara es treballa en un projecte museogràfic per condicionar-la i poder fer-hi visites guiades a partir del 2015.