Ja és aquí el Carnaval!

20/02/2014 - 00:00 h

Al Born Centre Cultural, el Rei Carnestoltes proclamarà el proper dijous el seu regnat, que clourà el 5 de març amb l'Enterro de la Sardina al Parc de la Ciutadella.

Barcelona es prepara per a celebrar una de les seves festes més tradicionals i participatives: el Carnaval, que enguany s’iniciarà el 27 de febrer i es clourà dimecres 5 de març de 2014. L’Arribo, els Ambaixadors de les Set Nacions, els gegants Rodanxó i Rodanxona, els Saraus i els Balls de Màscares, les Cercaviles, la Batalla Campal de La Taronjada o l’Enterro de la sardina són alguns dels personatges i actes tradicionals i històrics genuïnament barcelonins recuperats que, al costat de les Rues populars de la majoria de barris de la ciutat, embolcallen el regnat del Rei Carnestoltes, que enguany interpreta l’actor Jordi Martínez.

Ja fa tres anys que, sumant a les activitats carnavalesques consolidades per associacions i veïns, es van recuperar un seguit de propostes per a la renovació del Carnaval de Barcelona a tota la ciutat, reinventant i interpretant les diferents manifestacions festives carnestoltesques barcelonines dels darrers set segles. Amb tot això, el Carnaval de la ciutat, com a festa d’hivern, vol destacar els trets més barcelonins, catalans i mediterranis de la celebració més divertida i participativa de tot l’any.

Aquest any 2014, el Carnaval barceloní vol destacar encara més aquesta suma de participació, creativitat i tradició. El Born Centre Cultural, -des d’on el Rei Carnestoltes emetrà el Ban proclamant el seu regnat-, es reafirma com a plaça major de la festa i, al mateix temps, es proposen noves activitats que volen insistir en la manera singular de Barcelona de celebrar un dels carnavals més reconeguts històricament.

Una de les grans novetats d’aquest any és la recuperació dels Focs Antics, focs d’artifici tradicionals de les terres de parla catalana i de tota la Mediterrània, i estretament lligats a qualsevol celebració barcelonina dels segles XVII i XVIII, molt especialment amb el Carnaval, i que seran els protagonistes dels Focs de Carnaval tot posant un esplèndid punt de brillantor i espectacularitat, Dijous Gras, a l’Arribo del Rei Carnestoltes.

Cal destacar especialment, divendres de Carnaval, la conferència “Barcelona, ciutat de Carnestoltes” a càrrec del historiador Albert Garcia Espuche, reconegut coneixedor del Born i de la seva funció com a plaça Major de Barcelona i com a marc històric de les festes de Carnaval. Durant tota la setmana al Born Centre Cultural es podrà visitar l’exposició fotogràfica ‘Torna al Carnaval’ amb imatges del fotògraf Pere Virgili.

La Cercavila del Rei Carnestoltes aquest any s’enriqueix de creativitat artística amb nous personatges, actors, saltimbanquis i músics, i que seran reforçats per un seguici d’entitats i col·lectius de tots els racons de la ciutat. Tot esperant la seva arribada a la plaça, gaudirem dels Balls de Carnaval a la Cultura Popular i Tradicional Catalana, amb danses populars catalanes i del Carnaval més tradicional per a tothom.

La Taronjada, la Batalla Campal de diumenge Carnaval, serà el gran moment de la festa. Amb l’arribada de la Cercavila de Rei Carnestoltes, davant del Born Centre Cultural, i proveïts de globus i de confetti de color taronja, personatges carnestoltescs, entitats participants i tots els barcelonins i les barcelonines que ho vulguin podran viure el moment més divertit d’un Carnaval recuperat, singular i únic arrelat a les tradicions més festives de la nostra ciutat. Un Flashmob col·lectiu accentuarà el toc participatiu al Carnaval de Barcelona 2014.

Podeu consultar totes les activitats al web www.bcn.cat/carnaval.