Sis museus compromesos amb la lluita contra l'exclusió social

07/03/2014 - 00:00 h

El programa "Apropa cultura", que ofereix visites i activitats a persones en situació de risc d'exclusió social, es consolida i creix amb la incorporació de sis museus de la ciutat a la oferta de música i teatre que tenien fins ara.

El Macba és un dels museus que se suma a la iniciativa i ofereix visites comentades a un grup de persones amb discapacitat intel·lectual dels Tallers Bellvitge. Les visites són dinàmiques i la interacció entre l’educador i els participants hi té un paper clau per estendre la cultura a tots els àmbits de la societat.

Democratitzar la cultura

El programa Apropa Cultura va néixer l’any 2006 a l’Auditori per facilitar l’accés a les persones en situació de discriminació a la programació musical a un preu màxim de 3 euros. Des de llavors 39 equipaments culturals s’han adherit al programa i només l’any passat 11.000 van assistir a les activitats programades.

La directora del programa “Apropa cultura“, Sònia Gainza, explica: “S’adreça a centres socials, associacions i serveis socials d’ajuntaments que treballen amb persones que estan en situació de discriminació, en situació de risc d’exclusió social.”

A més els museus també ofereixen visites inclusives en grups de públic general, la qual cosa contribueix a fomentar l’autonomia de les persones.

“Fracassaríem si fóssim capaços de fer la millor cultura del món, però ens oblidéssim de la inclusió social —assegura el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana—. I també fracassaríem amb les polítiques d’inclusió social si deixéssim la cultura al marge”. En la mateixa línia, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha afegit: “Apropar l’art i la cultura a les persones en risc d’exclusió fa molt per la cohesió social d’aquest nostre país.”

L'”Apropa cultura” s’obre als museus

A més del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), CaixaForum Barcelona, la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso oferiran aquestes experiències culturals que busquen que tothom formi part del món cultural.