El programa per prevenir el càncer de còlon torna a Ciutat Vella

02/05/2013 - 14:00 h

Totes les persones de 50 a 69 anys dels barris de Ciutat Vella seran convidades durant els propers mesos a participar-hi, gratuitament, amb una prova molt senzilla que es recull a la farmàcia i es fa a casa.

El
Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona
, iniciat a finals del 2009 2009 i coordinat des de l’
Hospital del Mar
, ha tornat a Ciutat Vella el mes d’abril de 2013. El programa s’adreça a homes i dones de 50 a 69 anys, és gratuït i consisteix a prevenir el càncer de còlon (budell gruixut) i recte, i a diagnosticar i tractar-lo al més aviat possible perquè hi hagi moltes més probabilitats de curació. Amb una prova molt senzilla i còmoda que es realitza a casa, detectarem si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

Tots els veïns de Ciutat Vella entre 50 i 69 anys rebran durant els propers mesos una carta amb les instruccions que s’han de seguir per a participar-hi. El programa té previst arribar al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera a l’abril, al Gòtic al juny, al Raval Sud al juliol, al Raval Nord al novembre, i al 2014 tornem a la Barceloneta al gener. El programa ha assolit una participació molt alta en altres barris, i es confia que a Ciutat Vella l’acceptació sigui també bona.

El càncer del budell gruixut és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 4.000 casos nous cada any. A més, suposa la segona causa de mort per càncer, prop de 2000 persones moren cada any a Catalunya com a conseqüència d’aquest tumor. Al menys un 15% d’aquestes morts es podrien evitar mitjançant la participació en programes de detecció precoç com aquest. Si en voleu saber més, entreu a www.prevenciocolonbcn.org.

Com puc participar-hi? Heu de portar a la farmàcia la carta que rebreu perquè us donin la prova (amb la carta trobareu el llistat de farmàcies col·laboradores). El farmacèutic us explicarà com s’ha de recollir la mostra a casa, la qual s’ha de tornar a la farmàcia, i des d’allà s’enviarà al laboratori per a ser analitzada. El resultat us serà comunicat en menys d’un mes. Només en un percentatge petit dels casos cal fer altres proves complementàries, com ara una colonoscòpia amb sedació.

Què faig si no rebo la carta? Potser es deu a que no teniu l’adreça actualitzada al centre d’atenció primària. Si teniu algun dubte, podeu consultar a l’
Oficina del Programa
.

Me’n vaig de vacances, no hi sóc durant una temporada llarga… puc participar-hi després? El orograma estarà actiu i podreu participar fins a mitjans d’agost. Un cop passada aquesta data, si voleu participar-hi hauríeu de contactar amb l’
Oficina del Programa
.

Recentment m’han fet una colonoscòpia, tinc un familiar que ha patit càncer de còlon i/o he tingut símptomes relacionats amb el budell gruixut, puc participar-hi? Hauríeu de consultar primer al vostre metge de capçalera o especialista, per tal de valorar el seguiment més adequat en cada cas, i posteriorment contactar amb l’
Oficina del Programa
.

He perdut la carta per anar a la farmàcia o he perdut la prova amb la qual recollir la mostra. Què he de fer? El programa envia dues cartes, una primera amb la qual ja podeu anar a la farmàcia i una segona carta per si no heu participat amb la primera. Si heu perdut la primera carta, al cap de pocs dies en rebreu una altra per poder anar a buscar la prova. Si heu perdut la segona carta, us heu de posar en contacte amb el programa. Si heu perdut/trencat la prova, poseu-vos en contacte amb el programa i no aneu a buscar cap nova prova a la farmàcia fins que no hagueu parlat amb un professional del programa.

Encara no tinc 50 anys o en tinc més de 69, com em puc controlar? Si teniu cap molèstia o símptoma, consulteu al vostre metge de capçalera.