Pla específic per a la protecció i promoció dels establiments emblemàtics

20/02/2014 - 11:30 h

L'objectiu de la mesura és reconèixer la importància d'aquest comerç emblemàtic i establir una sèrie d'actuacions que contribueixin a la seva protecció i conservació.

El govern municipal ha presentat aquest dimecres una mesura de govern per protegir i promocionar els establiments emblemàtics de la ciutat. Aquesta mesura es concreta en el Pla Específic de Protecció i Suport als Establiments Emblemàtics, que té com a objectiu reconèixer la importància d’aquest comerç emblemàtic i establir una sèrie d’actuacions que contribueixin a la seva protecció i conservació en el marc d’un mapa comercial en constant transformació.

Entre les mesures d’urgència adoptades hi ha la tramitació de la suspensió de llicències que congela les transformacions o actuacions urbanístiques sobre els comerços emblemàtics, per evitar que es pugui atorgar una llicència que desmantelli o desvirtuï qualsevol d’aquests establiments. Engloba tant les llicències d’obres com d’activitat, en tots els seus règims, atorgant el temps necessari a l’Administració per redactar un document urbanístic que estableixi un nou regim jurídic, en aquest cas, de protecció.

Raimond Blasi, regidor de Comerç, Consum i Mercats ha assegurat que “amb la suspensió de llicències, obtenim un marge de temps per treballar i per assegurar que tot allò que pugui ser susceptible de protecció, tant el bé immaterial com l’immoble, no es puguin tocar”. Per protegir els més de 400 comerços emblemàtics de la ciutat, i que poden resultar afectats per la pujada dels lloguers provocada pel venciment de la moratòria de la Llei d’Arrendaments Urbans, l’Ajuntament també preveu adaptar les polítiques empresarials que ja duu a terme en altres comerços, així com ajudar-los a buscar una nova ubicació que els permeti continuar amb la seva activitat.

Una Comissió Tècnica de Comerços Emblemàtics i Singulars, a més, determinarà què es considera un establiment d’aquest tipus i definirà els diferents nivells de protecció que li correspon a cadascuna d’aquestes tipologies d’establiments. D’altra banda, es contempla la creació d’un Servei d’Atenció Integral a l’establiment emblemàtic, per atendre cada cas concret i derivar-lo amb coneixement de la seva problemàtica als actors corresponents. S’atendran les consultes de manera integral, tant dels titulars de les activitats afectades, sigui en establiment de lloguer o de propietat, com dels propietaris dels establiments on s’hi desenvolupen les activitats.

Més de 400 comerços emblemàtics

La Cereria Subirà és una de les botigues més antigues de Barcelona. Ven espelmes des de l’any 1761 i ha assegurat la seva continuïtat gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, que ha esdevingut el propietari de l’immoble. En aquest establiment, de la mateixa manera que amb el Bar Marsella, el consistori ha consensuat amb els arrendataris actuals una concessió de 10 anys. Segons Jordi Subirà, propietari de la cereria, la col·laboració del consistori “ha estat vital” i suposa per al negoci “una certa seguretat que no es malbarataran els esforços per seguir amb la porta oberta cada dia”.

En altres casos, com el Palacio del Juguete, han optat per canviar la seva ubicació per reduir costos. El seu nou emplaçament forma part de l’antic magatzem i el local històric serà ocupat per uns nous llogaters. Per a Xavier Banchs, el seu propietari: “La cosa, més o menys, ha anat bé per nosaltres, perquè només hem anat a la part del darrere i no marxar del barri és molt important per mi”.

La llibreria Documenta també segueix aquest camí, amb un trasllat que els permetrà seguir amb la seva activitat al carrer de Pau Claris. D’altres, com la Granja Viader, han pogut negociar amb temps la renovació del seu contracte de lloguer amb els propietaris, un fet que assegura per un temps la seva continuïtat.