La primera fase d'implantació de l'Ordenança de terrasses garanteix l'accessibilitat de l'espai públic

19/02/2014 - 00:00 h

Ha començat la campanya informativa per tal que les terrasses s'adaptin a la nova normativa que va entrar en vigor l'1 de gener. Se centra a evitar que, per exemple, les persones amb deficiències visuals tinguin problemes per circular per les voreres.

Vint informadors recorreran en el proper mes les 4.500 terrasses de bars i restaurants que hi ha a la ciutat. L’objectiu és informar els propietaris de la nova ordenança que va entrar en vigor l’1 de gener i que unifica en una de sola les 17 normatives que hi havia fins ara. Una complexitat que feia que a molts establiments els fos difícil saber si complien la llei.

L’objectiu és unificar criteris. “En molts casos el restaurador no sabia a què atendre’s, ni quin article de l’ordenança aplicaria”, explica Albert Civit, gerent adjunt d’Urbanisme. “El que fem és homogeneïtzar criteris per a tota la ciutat i que tothom sàpiga quines són les regles a seguir a partir d’ara”, afegeix.

Alliberar l’espai públic

La tasca dels informadors consisteix a formalitzar un acte en què s’especifica si la terrassa compleix la normativa. En aquesta primera fase la prioritat és garantir l’accessibilitat de l’espai públic perquè, per exemple, les persones amb deficiències visuals, els cotxets o les cadires de rodes no tinguin problemes per circular per les voreres. Així, s’informarà de si la terrassa té elements adossats a la façana, com ara faristols, jardineres o taules auxiliars. Uns elements que l’Ordenança de terrasses prohibeix si estan situats fora del perímetre de la terrassa. Pel que fa als paravents laterals, només es podran col·locar en dos costats simultàniament i els ancoratges els establirà la llicència, igual que el de la resta del mobiliari, que no podran estar fixats a terra de manera permanent.

La campanya informativa consta de tres fases d’inspeccions. Ni en la primera ni en la segona, que es durà a terme després de Setmana Santa, s’iniciarà cap expedient sancionador. Es donarà temps fins després de l’estiu per adaptar les terrasses, en cas que sigui necessari.

Espais susceptibles d’ordenació singular

Però aquestes normes no seran uniformes per tots els punts de la ciutat. L’Ordenança preveu uns espais susceptibles de tenir una ordenació singular. Uns espais emblemàtics on es poden desenvolupar unes normes específiques per garantir la peculiaritat de l’espai. La Comissió Tècnica de Terrasses ja ha començat a treballar quatre ordenacions singulars: la de la rambla de Catalunya, el passeig de Gràcia, la Diagonal i el Paral·lel.

Calendari d’adaptació a l’ordenança

Això en una primera fase d’aplicació. La norma preveu moratòries de dos anys que permeten als restauradors adaptar-se a les distàncies mínimes que ha de tenir el vetllador respecte del mobiliari urbà.