Omplim de color la Pista Negra

13/09/2017 - 11:57 h

Equipaments. La Pista Negra, projecte esportiu, comunitari i artístic del Raval s'ha omplert de colors gràcies a 3 artistes i els infants del barri.

Durant la Festa Major del Raval, la Pista Negra, el projecte esportiu, comunitari i artístic situat entre el carrer Sant Rafael i el carrer de la Riereta del Raval es va omplir de colors gràcies a la col·laboració d’artistes amb els infants del barri.

La Pista Negra és un equipament municipal que funciona des de l’agost de 2016 per facilitar espais públics on practicar esport per als i les joves del barri. Com a projecte va néixer del treball en xarxa de diferents entitats i serveis del barri que treballen amb adolescents i joves del barri, juntament amb la administració.

Entre les activitats del projecte, durant la Festa Major del Raval, aquest estiu es va fer una intervenció artística dels murs de la pista on els nens i nenes i joves usuaris van participar de manera activa en la millora estètica de l’espai, caminant, una vegada més, cap a l’apoderament d’un espai que és de tot el veïnat. Els artistes, que van ser escollits mitjançant un concurs, van ser Lara Gombau, per al mural comunitari i Tim Marsh, Marcos Eleonori i Dani Tabasco, per a les intervencions individuals.

Punt de trobada i de convivència 

La Pista Negra ha esdevingut un punt de trobada i convivència comunitària, millorant la qualitat de vida de veïns i veïnes i el seu apoderament. Entre els objectius del projecte està promoure el lideratge i la capacitat d’autogestió de joves del barri. Una de les accions en aquest sentit és la contractació com a monitors de joves del Raval formats o amb experiència en esport, educació o dinamització comunitària. Alguns han estat formats a través del projecte Formació esportiva de Taula jove. A més, el treball en xarxa afavoreix també la derivació dels usuaris a altres serveis del barri per atendre les seves necessitats, més enllà de l’esport i l’oci.

Les activitats, esports i dinàmiques que es duen a terme a la pista són la resposta a les demandes dels participants i a la detecció de necessitats que fan els educadors. N’és un exemple, l’equip de cricket infantil que s’ha format i que són entrenats tres dies a la setmana per joves de 15 anys que col·laboren de manera voluntària en l’activitat.  El nombre de participants o usuaris durant el període de gener a juliol del 2017, 135 en total, amb entre 30-50 usos diaris, és la prova de què la pista compleix un servei necessari al territori. Molts d’aquest joves no estan vinculats a cap entitat del barri. L’esport més practicat és el cricket i es redueix de manera significativa els conflictes derivats per la seva pràctica a l’espai públic.

L’horari de funcionament de la pista és de dilluns a divendres de 17 h a 21 h i dissabtes i diumenges de 12 h a 14 h i de 16 h a 20 h (d’octubre a abril) o d’11 h a 13 h i de 17 h a 21 h (de maig a setembre). Aquests horaris han estat consensuat amb els i les joves usuàries.