Pla de xoc en relació a la problemàtica de les drogues al Raval

23/05/2018 - 09:36 h

Prevenció. Des de 2017 es va elaborar el Pla de Xoc específic i integral que articula les actuacions relatives al tràfic i consum de drogues a Ciutat Vella i en particular al barri del Raval.

Des de l'any 2017 és vigent un Pla de Xoc específic i integral que articula les actuacions relatives al tràfic i consum de drogues a Ciutat Vella i en particular al barri del Raval. La seva funció és reforçar les accions en matèria de seguretat, de salut pública, de mobilització d’habitatges i de millora de la neteja i manteniment de l’espai públic.

Progressivament des del seu impuls, s’ha anat implementant amb  accions transversals per tal de fer front de manera efectiva al problema de salut pública generat per l’increment en la venda i consum de drogues al barri. Les accions més destacades que incorpora el pla han estat:

  • L’ampliació des de l’estiu de 2016 de l’horari d’obertura del Centre d’Atenció i Seguiment Baluard, essent actualment de 7 del matí a 10 del vespre de dilluns a diumenge.
  • L’increment en el nombre d’educadors/es de carrer de l’ASPB, així com els seus horaris, passant de tenir 10 educadors/es abans de l’estiu de 2016 a 23 en l’actualitat. Amb l’ampliació es cobreixen torns durant el matí, la tarda i la nit, inclosos els caps de setmana.
  • La intensitat en l’acció policial conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra i la proactivitat en la relació amb els Jutjats, fent un treball de conscienciació de les problemàtiques associades, molèsties provocades i la necessitat d’accelerar algunes investigacions. En els últims anys 2017-2018, gràcies a a aquesta col·laboració, s’han realitzat 74 entrades conjuntes a domicilis de les comissaries de Ciutat Vella dels dos cossos policials per temes de venda de drogues a pisos de Ciutat Vella, amb un agregat de 99 detinguts.
  • L’augment en el tapiat de pisos intervinguts per evitar noves ocupacions, contactant proactivament amb la propietat perquè ho facin o per aconseguir el seu permís per a fer-ho de forma subsidiària. El 2017 es van tapiar/recuperar 12 pisos dels 37 que es va entrar per ordre judicial, el que suposa un 33%.
  • Els reforços dels serveis de neteja des de l’estiu de 2017, consistent en la recollida xeringues d’un a dos cops al dia. L’increment de la neteja a pressió amb aigua dels focus de pudors i orins. La retirada de bosses i buidat de papereres amb tres passades mínimes diàries en cadascun dels torns de matí i de tarda i la retirada de mobles de matí i de tarda. I l’ampliació dels horaris del servei ordinari als matins des del mes d’agost.

El pla de xoc ha suposat fins al moment la dedicació d’un volum molt significatiu de recursos humans i materials. Globalment comptant fins a desembre de 2018 es preveu que s’hauran dedicat 1.889.240 euros addicionals per fer-ne front a les necessitats.

Finalment , per garantir l’efectivitat s’han delimitat 4 àrees d’atenció especial en les que dur a terme una actuació més intensa, sense que això impliqui deixar de banda la resta del barri. La delimitació concreta de les àrees s’ha anat revisant en funció de com ha anat evolucionant la problemàtica.

A data d’avui,  les zones d’actuació intensiva són les següents:

Zona 1: C. d’En Roig, Picalquers, Malnom, Riera Baixa, Egipcíaques, Jardins de Rubió i Lluch, entre C. Hospital i C. Carme (des de juliol de 2017).

Zona 2: C. Riereta, Reina Amàlia, Vistalegre, Cera, Aurora i Sant Pacià.

Zona 3: C. Paloma, Lleó, Lluna, de Guifré, Cardona, Sant Erasme, Sant Gil, Nou de Dulce.

Zona 4: Entorns de Baluard. C. Nou de la Rambla, Tàpies, Santa Madrona, C. Portal de Santa Madrona.