Quines escultures hi ha a les platges de Barcelona?

19/08/2014 - 09:00 h

Arquitectura. 'L’estel ferit' o el 'Peix' són algunes de les obres repartides per Sant Sebastià, la Barceloneta i Nova Icària. Descobreix-les totes!

Descobreix quines obres escultòriques hi ha repartides per les platges de Sant Sebastià, la Barceloneta i Nova Icària. L’estel ferit de Rebecca Horn o el Peix de Frank Gehry en són un exemple.

Vídeo ‘Les escultures de les platges’

Passejant per les platges de Barcelona és fàcil que et trobis amb alguna de les escultures contemporànies que hi ha repartides per aquests espais públics. La majoria es van construir amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de 1992 i algunes han esdevingut símbol d’aquest paisatge, com és el cas del famós Peix del conegut arquitecte Frank Gehry.

A la platja de Sant Sebastià

A la plaça del Mar destaquen dues escultures. D’una banda, Una habitació on sempre plou (1992) de Juan Muñoz es va instal·lar amb motiu dels Jocs Olímpics i és l’obra més enigmàtica del seu autor. Està formada per una gàbia amb cinc figures humanes de bronze a l’interior, totes amb els ulls embenats. L’envolten tres grans arbres que li donen ombra i converteixen aquest espai en un oasi misteriós.

L’altra escultura, Homenatge a la natació (2004) d’Alfredo Lanz, està situada davant el Club Natació Atlètic-Barceloneta. Unes siluetes de bronze abstractes simbolitzen la natació a partir de les seves modalitats: waterpolo, les curses de velocitat, la sincronitzada i els salts.

El passeig de Joan de Borbó també amaga una escultura pintoresca: l’Evocació Marinera (1960) de Josep Maria Subirachs. Aquesta va ser una de les primeres escultures abstractes que es va instal·lar en un espai públic de la ciutat, no exempta de polèmica. Aquest monument de bronze simbolitza el mar segons el seu autor.

A la platja de la Barceloneta

Accedint al passeig Marítim des del carrer de Meer hi ha un dels símbols més importants del barri que llavors s’obria al mar: L’estel ferit (1992), popularment conegut com Els Cubs, de l’artista alemanya Rebecca Horn. És una escultura vertical de 10 metres formada per quatre grans cubs de ferro i vidre que ballen l’un sobre l’altre. Representa una estrella ferida caiguda del cel.

Al Port Olímpic trobem una de les escultures més famoses de Barcelona: el Peix (1992) del conegut arquitecte Frank Gehry. Aquesta gran estructura en forma de peix, de 56 metres de llarg i 35 metres d’alçada, domina la façana marítima i s’ha convertit en un dels símbols de la Barcelona postolímpica. Formada per línies d’acer inoxidable sustentades per una gran estructura de metall, les seves escames brillen amb la llum del sol.

A l’entorn de Nova Icària

A la plaça dels voluntaris de la Vila Olímpica hi ha una obra plena de color del conegut pintor i escultor Robert Llimós que porta per títol Marc (1997). L’artista la va fer en homenatge al seu fill mort. Les seves reduïdes dimensions contrasten amb la vivacitat dels seus colors.

Just al davant, al Parc de les Cascades, hi ha l’escultura d’estil avantguardista David i Goliat (1992) d’Antoni Llena. Està formada per una gran figura d’acer amb una màscara gegantina que sembla flotar sostinguda per tres potes.

I en el mateix parc, situat a l’estany, hi ha el conjunt escultòric El poder de la paraula (1992) d’Auke de Vries, obra abstracta de grans dimensions obsequi d’Holanda a la ciutat amb motiu dels Jocs Olímpics.