De festa, tampoc no callem davant de la violència masclista

22/02/2018 - 20:06 h

Feminismes. El personal de nou sales de concerts i tres festivals han rebut formació per atendre qualsevol tipus d’assetjament o agressió sexual i donar-hi resposta.

Nou protocol conjunt amb una desena de sales de concerts i festivals de música de la ciutat per actuar contra les agressions i els assetjaments sexuals en l'oci nocturn. El personal dels locals ha rebut formació per atendre qualsevol tipus d'assetjament que s'hi produeixi i donar-hi resposta.

VÍDEO. Ada Colau: “Si aconseguim una ciutat lliure de violències masclistes, tots i totes hi guanyarem, no només les dones sinó també els homes en una ciutat més justa, més democràtica i més feliç.”

Segons l’Enquesta de la violència masclista de Catalunya 2016, tres de cada deu agressions sexuals amb violència o sense tenen lloc a les sales d’oci nocturn. Per això, aquest nou protocol impulsat per l’Ajuntament i treballat conjuntament amb les empreses adherides ha servit per formar-ne els responsables i el personal.

La formació ha consistit a explicar què és una agressió, com s’han d’atendre les víctimes i de quina manera es pot detectar un agressor, i també a exposar quines són les derivacions que cal fer, segons la voluntat de la persona agredida i el grau de l’agressió.

S’hi han adherit un nombre important de sales de concerts de la ciutat, algunes de les més emblemàtiques com Sala Apolo, Razzmatazz, Plataforma, Sidecar, Tarantos, Arena, Jamboree, Marula i Moog, i també tres festivals de música: Privamera Sound, Sónar i Cruïlla.

El protocol està obert a totes les sales d’oci i als festivals de la ciutat que s’hi vulguin adherir. Ho poden sol·licitar mitjançant l’adreça protocolocinocturn@bcn.cat.

Prevenció i senyalització

A més de les instruccions, el protocol inclou mesures preventives com evitar criteris sexistes d’accés a la sala o de bonificacions de begudes només per a noies, a més d’impedir l’accés a la sala a les persones amb actituds sexistes i avaluar les zones fosques o amagades dels locals per prioritzar-ne la vigilància.

També s’evitaran actuacions que fomenten la desigualtat de gènere, com establir codis de vestimenta obligatoris diferenciats per raó de sexe, o mostrar falta de respecte a les persones per raó de gènere o diversitat sexual.

Les sales i els espais dels festivals tindran una senyalització amb el lema “No callem” per facilitar l’ajuda a qui la necessiti i convidar-la a demanar suport al personal de la sala, a més de fer visible el compromís per una Barcelona antimasclista.

El protocol ha estat presentat conjuntament a l’Ajuntament per l’alcaldessa, Ada Colau, la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i els representants de les nou sales i els tres festivals adherits al protocol.